Logo

Za Islamsku zajednicu je neprihvatljivo korištenje termina „radikalni islam“ i „islamski terorizam“!

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

zastava iz- Za Islamsku zajednicu je neprihvatljivo korištenje pojmova i termina kao što su „radikalni islam“, „islamski terorizam“ i slično - stav je Islamske zajednice. Povodom izjave premijera Republike Bugarske Boyke Borisova kako je uvjeren da u Bosni i Hercegovini ne postoji „radikalni islam“ tražili smo komentar savjetnika reisu-l-uleme za medije i portparola Islamske zajednice Muhameda Jusića po ovom pitanju.

U izjavi za radio "BIR", Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije i portparol Islamske zajednice rekao je:

„Islam je jedan i njegov nauk je utemeljen na principima umjerenosti, slobode i tolerancije. Tačno je da postoje radikalni muslimani i da postoje ljudi koji su spremni zloupotrijebiti i islamsko učenje, ali to dvoje treba razlikovati.

Cijenimo u izjavi premijera Borisova to što je rekao da on smatra kako takva interpretacija islama ne postoji u BiH ali bi svi, pa i domaći političari, trebali biti oprezni oko terminologije koju koriste jer se njenim izborom, nekada i nenamjerno, mogu poslati pogrešne poruke.

Cilj nasilnih ekstremista je da ono što oni rade bude predstavljeno kao islam i mi im u tome ne trebamo pomagati." - kazao je između ostalog Jusić za Radio BIR.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.