A+ A A-

Zenica: Svečano otvorena džamija u Vukotićima

U subotu 23. septembra 2017. godine svečano je otvorena džamija u džematu Vukotići, Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Nakon obraćanja glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice i gradonačelnika Zenice gosp. Fuada Kasumovića, prisutnim vjernicima besjedom su se obratili muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović i izaslanik reisu-l-uleme muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić.

Muftija zenički u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je značaj izgradnje džamija i džemata, ukazao na određene slabosti koje su prisutne među Bošnjacima, posebno međusobna optuživanja i širenje smutnje, te pozvao na dijalog i međusobno povjerenje i uvažavanje.

Izaslanik reisu-l-uleme muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić, nakon što je prisutnima prenio selame reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, u svojoj besjedi, između ostaloga, ukazao je na Kur'anski imperativ – obavezu vjernika da se sami o sebi pobrinu, da kod sebe popravljaju ono što nevalja, da čuvaju jedinstvo i islamsku tradiciju Bošnjaka.

Svečanosti otvorenja džamije u Vukotićima prisustvovali su i glavni imami medžlisa Islamske zajednice Žepče, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Ključ i Rogatica, imami, te predstavnici političkog, kulturnog, privrednog i javnog života Zenice i Muftiluka zeničkog.

Svečanost otvorenja džamije u Vukotićima završena je učenjem dove koju je proučio muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

  • 11