A+ A A-

Povodom nove hidžretske godine: Svečane akademije u Sarajevu, Mostaru i Žepču

Akademijom „Putevima hidžre“ MIZ Sarajevo obilježio dolazak nove 1439. Hidžretske godine

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je povodom obilježavanja hidžretske 1439. godine, u srijedu 20. septembra 2017. godine nakon akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić-Vili organizirao akademiju pod nazivom "Putevima Hidžre".

Dobrodošlicu velikom broju prisutnih vjernika iskazao je zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo koji je poručio kako hidžra ili seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine,  predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život. Tim povodom, MIZ Sarajevo već tradicionalno svake godine organizuje prigodne svečanosti u Kuvajskoj džamiji na Čengić Vili.

U okviru programa, prigodno predavanje održao je muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, koji je govorio o porukama hidžre i njenom značaju u današnjem vremenu, čestitajući prisutnim vjernicima hairli i berićetnu novu godinu. Akademiju su izvedbom ilahija i kasida uveličali članovi Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Hora džemata Sokolović-Kolonije, te naratori iz džemata Šehadet džamije sa Mojmila. Specijalni gost svečanosti MIZ Sarajevo na Čengić Vili je bio glavni zagrebački imam mr. hfz. Aziz ef. Alili koji je svojim prepoznatljivim učenjem ilahija i Časnog Kur’ana uljepšao početak nove hidžretske godine.

Učenjem dove od strane Sulje ef. Ćerimovića okončana je Akademija “Putevima hidžre”, a nakon programa upriličen je i spektakularan vatromet u kojem su uživali brojni građani okupljeni ispred Kuvajtske džamije.

  • 0101

Svečanom akademijom obilježen početak Nove 1439. hidžretske godine

Svečanom akademijom u organizaciji Medžlisa IZ-e Mosta i Karađoz-begove medrese u Sali Narodnog pozorišta Mostar obilježen je početak Nove 1439.  hidžretske godine. U programu su nastupili horovi El-KAamer, El-Misbah i hor učenika Karađoz-begove Medrese. Novogodišnju čestitku pristunima uputio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić istaknuvši da je hidžra najveća poruka slobode i ljudskog nastojanja da može jasno i glasno izgovarati Allahovo ime i slijedi put Njegovog Poslanika, Muhammeda s.a.v.s.

„Hidžra nam pokazuje kako se za vjeru žrtvuje i život i imetak i da bez vjere ni život ni imetak ništa ne znače. Nikakvu vrijednost ne predstavlja ni zemlja, ni domovina, ni bogatstvo, ni vlast, ni čast, ukoliko vjere nema“, kazao je ef. Maksumić.

Od mnogobrojnih inspirativnih poruka iz događaja hidžre, preseljenja Muhameda a.s. iz Meke u Medinu ef. Maksumić je apostrofirao važnost planiranja i sistematičnih pripremanja prije oslanjanja na Božiju pomoć, kako bi se ostvarili plemeniti ciljevi u životu.

„Hidžra je univerzalna kategorija koja istinske vjernike odvraća od ponižavajuće pozicije i pognutog pristajanja na pritiske okruženja. Osim fizičke, tjelesne i prostorne hidžre postoji i ona duhovna koja se događa putem ličnog oslobođenja od vlastitog ega, napuštanja slijeđenja niskih strasti, požude i nemoralnog načina života te općenito napuštanja bilo koje vrste grijeha. Putem hidžre čovjek se vraća samome sebi i oslobađa ovosvijestih iluzija“, rekao je ef. Maksumić.

  • IMG_1765_1024x683IMG_1765_1024x683

Žepče: Centralna svečanost povodom nove 1439. hidžretske godine na području Muftiluka zeničkog

Nova hidžretska 1439. godina obilježena je različitim programima u džematima na području Muftiluka zeničkog.

22 09 2017 04 akademija zepce 1

Centralni program organiziran je u Medžlisu IZ Žepče, u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, u četvrtak 21. 09. 2017. godine, poslije podne-namaza.

Mevludski program izveo je hor Medžlisa IZ Žepče, a nekon uvodnog obraćanja imama Ferhat-pašine džamije Benjamin ef. Hodžića, prisutnim vjernicima obratili su se glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić i muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

22 09 2017 04 akademija zepce

Glavni imam i muftija zenički u svojim obraćanjima, govorili su o trajnim i univerzalnim porukama hidžre.

Centralnoj svečanosti za područje Muftiluka zeničkog povodom nove hidžretske 1439. godine prisustvovali su glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

(E.S/H.E/E.K)