Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na konsultacije pozvao zagrebačkog muftiju i uputio pismo kardinalu Bozaniću

Sarajevo, 20. septembar 2017. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović na konsultacije pozvao predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića. Sastanku je prisustvovala delegacija Mešihata u kojoj su bili: predsjednik Sabora Mešihata IZ u Hrvatskoj prim. dr. sc. Ferid Latić, sabornik u Saboru IZ u BiH Mirza Šabić, zamjenik Muftije Mevludin ef. Arslani i sekretar Mešihata Nermin Botonjić. Na sastanku se razgovaralo o posljednjim istupima predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te kampanji koja se u dijelu hrvatske političke, akademske i medijske javnosti vodi s ciljem predstavljanja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Evropi.

20 09 2017 Reis muftija Hasanovic

Reisu-l-ulema je ovom prilikom muftiji Hasanoviću predao pismo koje je uputio hrvatskom kardinalu i nadbiskupu metropolitu Zagrebačke nadbiskupije Josipu Bozaniću. U pismu je Reisu-l-ulema između ostalog podijelio svoju zabrinutost i zabrinutost članova Islamske zajednice zbog pogoršanja političkih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, za koje se koristi negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti i koje šteti dobrim odnosima među pripadnicima Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH i Hrvatskoj. Te izrazio svoje ubjeđenje kako sa Kardinalom dijeli zajedničku želju za očuvanjem dobrih odnosa i sprječavanjem njihova ozbiljnijeg i trajnijeg narušavanja.

20 09 2017 Reis muftija Hasanovic 1

„Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode zvaničnici. No, znam također da politički zvaničnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa“- kaže se između ostalog u pismu Reisu-l-uleme.