A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj i Savjeta muftije

U subotu, 16.9.2017., održana je zajednička sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Savjeta muftije u prostorijama Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Na dnevnom redu našle su se tačke o događajima u Islamskoj zajednici između dvije sjednice, početku nove školske i vjeronaučne godine, prijedlog usaglašenog Statuta s Ustavom Islamske zajednice u BiH, Međunarodnom takmičenju učača Kur’ana te o napretku realizacije infrastrukturnih projekata u Umagu i Sisku.

19 09 2017 04 sjednica mesihata zagreb

Predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović upoznao je prisutne s događajima između dvije sjednice. Istaknuo je raznovrsnost obaveza na dnevnoj razini te važne sastanke i posjete koji se svakodnevno realiziraju. Muallima Emina Mešić, voditeljica Vjerskoprosvjetne službe Mešihata upoznala je prisutne s aktivnostima na početku vjeronaučne godine, a raspravljalo se i o potrebi prilagodbe obrazovnog procesa koji se odvija u mektebu kako bi se polaznicima omogućilo što kvalitetnije i potpunije obrazovanje. Direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslani izložio je rezultate upisa u prvi razred u tekućoj školskoj godini te postignute rezultate po razredima u protekloj. U jeku su pripreme za Međunarodno takmičenje učača Kur’ana, a posebnost je što će ove godine Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj biti domaćin stručnog seminara za članove ocjenjivačke komisije koji se po prvi put organizira izvan Mekke. Kurra hafiz Aziz ef. Alili glavni imam MIZ Zagreb istaknuo je da je takmičenje katalogizirano te je kao takvo dio svjetskog kalendara natjecanja učača Kur’ana časnog.

Dinamiku radova na Islamskom centru Sisak predstavio je Irhad Meheljić te istaknuo da se sve radi prema strogim pravilima struke. Ovom prilikom zahvalili su se svima koji su do sada podržali izgradnju te su pozvali sve one koji nisu i koji su još u mogućnosti da se ugrade u ovaj centar budući da se radi o jedinstvenoj i povijesnoj prilici. Islamski centar u Umagu je gotovo u potpunosti završen te je preostalo opremiti pojedine prostorije dok je mesdžid u potpunosti funkcionalan te se očekuje da se na proljeće upriliči i svečano otvorenje. U Džematu Bogovolja Medžlisa Islamske zajednice Karlovac u toku su završni radovi oko munare te će, također, u skorije vrijeme, po okončanju svih radova, biti upriličena svečanost otvaranja džamije.

Na kraju muftija je upoznao prisutne s nedavnim događajima u regiji. Zaključeno je da je nužno pozvati sve političke predstavnike, posebice one koji obnašaju najviše i najodgovornije funkcije, da vode računa o svojim izjavama i djelima kako bi se smirile tenzije nastale na relaciji dviju susjednih i prijateljskih zemalja te da zajednički u duhu dobrosusjedskih odnosa i iskrenog prijateljstva kroz dijalog pronađu zadovoljavajuće rješenje za obje strane kako bi se stvorili uvjeti za bolji napredak društva i Hrvatske i Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu.

(www.islamska-zajednica.hr)