A+ A A-

Dodjelom diploma završena Ljetna škola islama

Danas je svečanom dodjelom diploma polaznicima završena Ljetna škola islama. Diplome je uručio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić. „Mi danas u svijetu, izvan BiH imamo više od 130 džemata. Sudbina je odvela naše Bošnjake tamo gdje danas žive. Sretna je okolnost da imate Islamsku zajednicu, da izgradimo džamije i da vam pošaljemo imame koji će vas voditi kroz vjerski život“, kazao je Husein ef. Smajić na današnjoj svečanosti.

11 08 2017 02 ljetna skola

Organizator „Ljetne škola islama kroz edukativnu ekskurziju - Draga moja BiH“ koja je trajala od 01. do 10. augusta bila je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH. Kako su istaknuli organizatori, cilj projekta je da se djeci iz dijaspore, kao i njihovim vršnjacima iz BiH, ponudi upoznavanje sa ljepotama i najznačajnijim znamenitostima Bosne i Hercegovine i islamskih vrijednosti.

Tokom desetodnevnog boravka u BiH učesnici Ljetne škole su obišli sve najveće i najznačajnije gradove i znamenitosti Bosne i Hercegovine. Polaznici su imali priliku da na bazi kontekstualnog učenja, tj. o određenom kontekstu i na određenoj lokaciji, uče o temama koje govore o tome, (npr. o džamiji bi učili u samoj Begovoj džamiji, o Starom mostu u Mostaru bi učili na samom Starom mostu, o šehidima u Srebrenici i na Kovačima, o stećcima kod stećaka u Stocu i sl.). Na taj način se obezbijedio lijep ugođaj i kvalitetna znanja. 

Tokom cijelog putovanja i boravka u BiH učesnici Ljetne škole su bili u društvu sa svojim vršnjacima iz BiH, najistaknutijim vjeroučiteljima, profesorima medresa, te istaknutim učenjacima iz BiH od kojih su kroz razgovor i druženje učili o svojoj vjeri.