Promo banner

A+ A A-

Završena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2017.“

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 06. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2017.’’, koja je ove godine trajala od ponedjeljka 31. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkice, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, ističući: ‘’Na platou Zeničke Musalle Bošnjaci su dali zavjet da će čuvati vjeru. Na Vrandučkoj Kapiji i Tvrđavi da će čuvati slobodu  i domovinu, a na Lastavičkom platou zavjet da će čuvati svoju tradiciju, kulturu, moral i raskošnu različitost Bosne i Hercegovine’’.

Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima obratio se muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić. U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija banjalučki, između ostaloga, istakao je da su bosanska dovišta i zborišta blago koje trebamo njegovati, te da naše generacije samo nastavljaju tradiciju koju su naši preci čuvali. Također, muftija banjalučki naglasio je da u našoj domovini mora biti više pravde, da se moramo čuvati grijeha i harama, a ono što je naređeno da izvršavamo koliko možemo’’.

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je profesor Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio muftija zenički.

Već devet godina na Lastavici se dodjeljuju priznanja koja je ustanovio muftija zenički.

Priznanje ''Sultan Mehmed Fatih'' koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine za 2017. godinu  dodijeljeno je gosp. Ezheru Arnautoviću.

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica'' za 2017. godinu dodijeljeno je gosp. Ismetu Begiću i gosp. Besimu Begiću.

 Priznanje ''Lastavička Povelja'' koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2017. godinu dodijeljeno je muftiji banjalučkom dr. Osman ef. Kozliću.

  • 11