Promo banner

A+ A A-

Seminari Uprave za vanjske poslove i dijasporu

Uprava za vanjske poslove i dijasporu u sklopu svojih redovnih aktivnosti realizira projekat „Islamska zajednica u suočenju sa raznim vrstama ideologija  - Imamski poziv i izazovi savremenih ideologija“. Riječ je o višednevnom tematskom seminaru za koordinatore za saradnju sa nevladinim organizacijama pri muftijstvima i medžlisima.

Drugi seminar na ovu temu sa koordinatorima medžlisa iz muftijstava Banja Luka, Zenica i Travnik realiziran je u hotelu „Pahuljica“ na Vlašiću od 17 – 19. 7.  Cilj ove edukacije je upoznati koordinatore sa izazovima i tendencijama različitih interpretacija islama i savremenih ideologija koje mogu uticati na tradicionalno poimanje i prakticiranje islama bosansko-hercegovačkih muslimana.

Seminaru je prisustvovalo 20 koordinatora iz medžlisa navedenih muftijstava. Treći dan seminara 19. 7. prisutnima se obratio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić koji je tom prilikom  podijelio certifikate polaznicima seminara, te ukazao na važnost i potrebu praćenja ideoloških trendova savremenih ideologija u našem društvu koji se najčešće manifestiraju preko raznih organizacija i udruženja nastojeći pridobiti što veći broj pristalica. „Mi ne smijemo spavati i ne pratiti ono što se dešava oko nas, moramo kao zajednica preuzeti inicijativu i ponuditi kroz naše programe adekvatan sadržaj koji će naše članove i pripadnike odvratiti od ideologija koje se nude u jednom otvorenom društvu kroz razne organizacije i pokrete. Također, ova edukacija koordinatora predstavlja i jedan vid rada na prevenciji svih vidova radikalizacije u našem društvu i mi kao Uprava ćemo nastojati adekvatno educirati koordinatore kako da prepoznaju i na pravilan se način nose sa izazovima na terenu“, istakao je direktor Čolić. Pored redovnih predavača na ovom seminaru se obratio i direktor Konrad Adenauer fondacije dr. Karsten Dummel koji je o iskustvima vjerskih zajednica u DDR-u. Tom prilikom saradnik Fondacije Elvis Kondžić predstavio je mogućnosti saradnje sa KAS-om. Također, seminar su posjetili i travnički i banjalučki muftija.

Planirano je da u narednom periodu  istu edukaciju prođu i koordinatori iz ostalih muftijstava. Pored ove edukacije u toku spomenutog projekta planirane su i druge aktivnosti koje će imamima – koordinatorima pomoći u radu.

  • 0101