Promo banner

A+ A A-

Otvoreni XIX sportski i kulturno-edukativni susreti imama

Cazin, 15. juli 2017. - U Medresi “Džemaluddin Čaušević” otvoreni su XIX sportski i kulturno-edukativni susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice. Susrete je otvorio muftija bihaćki Hasan-ef. Makić. Dobrodošlicu su također uputili Izet ef. Šahinović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać, gosp. Nermin Ogrešević, gradonačelnik Grada Cazina i gosp. Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona. Prisutinima su se obratilii predsjednik Udruženja Mensur-ef. Pašalić i predsjednik Odbora za sport Nesib-ef. Hadžić.

Na susretima učestvuje oko 250 imama, predstavnika svih okružnih odbora Udruženja ilmijje, odnosno muftijstava iz BiH, Sandžačkog muftijstva, ekipa imama iz bošnjačke dijaspore te ekipa uposlenika Rijaseta IZ u BiH.

Pored sportsko-rekreativnog i takmičarskog programa, u skladu sa programskim opredjeljenjem Odbora za sport, domaćini iz Okružnog odbora Udruženja ilmijje Bihać pripremili su bogat kulturno-edukativni sadržaj, kako u Cazinu, tako i na širem području Unsko-sanskog kantona: sat historije u Gradskoj džamiji u Cazinu i na tvrđavi u Ostrošcu te posjeta Bihaću i Štrbačkom buku.

Učesnici Susreta će u Bužimu obići turbe rahmetli Izeta Nanića, heroja oslobodilačkog rata, Muzej-sobu 505. viteške brigade Armije RBiH, novosagrađeni Islamski kulturni centar i hajr-česmu, podignutu pred duše poginulih Ljutih Krajišnika – vatrenih navijača fudbalske reprezentacije BiH. U Velikoj Kladuši imami će posjetiti šehidsko spomen-obilježje u haremu Gradske džamije, odakle će prodefilovati Velikom Kladušom do kule Muje Hrnjice.

U organizaciji ovogodišnjih susreta poseban doprinos dala je Medresa “Džemaluddin Čaušević”, koja već treći put ugošćava učesnike ovog skupa imama, prvi put 2000., a potom 2005. i ove godine. Prepoznajući značaj i ulogu Udruženja ilmijje i imama u savremenom bh. društvu punu podršku održavanju Susreta dali su i Vlada USK i Grad Cazin. Susreti traju do 19. jula.

(www.ilmijja.ba)

  • 0101