Promo banner

A+ A A-

Posjeta delegacije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Uredu vojnog muftije

Delegacija Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, na čijem čelu se nalazi imam Asim Hafiz, u nedjelju, 09.07., doputovala je u posjetu Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine – Uredu vojnog muftije. Nakon dočeka koji je upriličen od strane Ureda Vojnog muftije istog dana, delegacija se u ponedjeljak, 10.11. u jutarnjim satima, sastala sa pomoćnikom ministra odbrane BiH, dr. Seadom Muratovićem, koji im je tom prilikom poželio dobrodošlicu.

Imajući u vidu težišnu aktivnost njihova dolaska, delegacija se istog dana sastala sa dr. Emirom Suljagićem, autorom knjige o Srebrenici koja je nedavno ugledala svjetlo dana. Tom prilikom, dr. Suljagić  je gostima poklonio svoje djelo prevedeno i na engleski jezik. U popodnevnim satima delegacija se, uz prisustvo glavnog imama Oružanih snaga BiH, Nesiba ef. Hadžića i brigadnog imama OS BiH Sejdalije-ef. Hrnjića, pridružila Maršu mira. Članovi delegacije nisu krili oduševljenje zbog pružene im mogućnosti učešća u pohodu kojim se, između ostalih događaja, obilježava godišnjica genocida u Srebrenici. Istog dana u poslijepodnevnim satima, delegacija je posjetila Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, a nakon toga se sastala sa muftijom tuzlanskim, Vahid-ef. Fazlovićem.

Jučer, 11. jula, prije programa kolektivne dženaze, upriličen je sastanak delegacije sa Reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH na kojem su dogovoreni budući oblici saradnje između IZ-e u BiH i imamske službe u vojsci Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon sastanka sa Reisu-l-ulemom, delegacija je pristupila obavljanju kolektivne dženaze u Potočarima, što, kako smo to već i kazali, predstavlja težišnu aktivnost njihova dolaska. Danas, 12. jula, delegacija će iskoristiti priliku da posjeti Komandu obuke i doktrine u kasarni „Travnik“ u Travniku, te neke od kulturnih znamenitosti Bosne i Hercegovine. Koncem dana, u Travniku je planirana svečana večera na kojoj će prisustvovati i vojni ataše ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, Paul Marshall, a koja ujedno predstavlja i završetak službenog dijela njihove posjete.

  • 10072017-110072017-1