A+ A A-

Koncert "Bajram dođe, mirišu avlije" 25. juna u Sarajevu

Kako bi postačima povećali radost Bajrama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizirat će 25. juna, prvoga dana najradnosnijeg muslimanskog praznika, u Domu mladih Centra Skenderija tradicionalni koncert pod nazivom "Bajram dođe, mirišu avlije".

Ugođaj slušanja učenja Kur'ana, izvođenja ilahija i kasida te bosanskih sevdalinki posjetiocima će pružiti 130 učesnika u programu koji će od 20:00 do 21:45 sati izvesti više od 20 numera.

23 06 2017 01 bajramski koncert najava

Glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je na konferenciji za medije da je Bajram trenutak radovanja nakon mjesec dana posta, te će bajramski koncert biti svojevrsna završnica aktivnosti u ramazanu.

"Zbog nekih pojava koje nisu ni islamske niti tradicionalne, odlučili smo da za našu omladinu organizujemo koncert. Time želimo ukazati na to da treba da bajramujemo na pristojan način", kazao je Dautović.

Zamjenik glavnog imama i glavni rukovodilac projekta Malik ef. Šljivo naglašava da je kapacitet sale ograničen, te će stoga biti ograničen i broj posjetitelja.

Koncert će nositi 'male snage' horovi Mektepski bulbuli, hor MIZ Sarajevo, Šapat srca Preporod iz Ilijaša i hor džemata Podlugovi, koji će biti ugodna pratnja solistima kao što su Zejd Šoto, Latif Močević, Šerif Delić, Miralem Babajić, Mensura Bajraktarević i drugi.

Koncert je namijenjen mladima, a kako su rukovodioci projekta Miralem Babajić i Nurko Čaušević istakli, simbol stiliziranog leptirića ukrašenog imenom Allahovog poslanika i Allahovim imenom dokaz je da su mladi ljudi ciljna grupa, te ih treba i na ovaj način oplemeniti, pružiti im bajramsku radost.

"Naš grad, naše mahale, avlije, treba da zamiršu bajramskom ljubavi, tolerancijom, solidarnošću, pažnjom i da mladi kao snaga društva treba tome da daju orgoman doprinos", kazao je Babajić.

Ulaznice za koncert su 5 i 10 KM.

(FENA)