Promo banner

A+ A A-

Lejletu-l-kadr obilježena u Mostaru: Nama treba red, poniznost i odanost koje osjećamo u ovoj mubarek noći

Centralna manifestacija obilježavanja najvrjednije noći u islamu sinoć je organizirana na džematskoj musali u Sjevernom logoru. Klanjanju zajedničkog jacije i teravih namaza koji su imamli glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek prisustvovalo je preko hiljadu vjernika iz Mostara i okolnih džemata.

U kratkom podsjećanju na vrijednosti mubarek noći ef. Ciktić je kao posebnost izdvojio da je u ovoj noći Uzvišeni Allah čovjeka kao svoje stvorenje počastio svojim govorom. Tumačeći kadersku dovu kazao je kako je ona kratka i sažeta te da je ona na određeni način poziva vjernike da gaje i izgrađuju lijepo mišljenje o svom Gospodaru.  „Ovom dovom pokazujemo da žudimo i čeznemo da nam Alllah bude milostiv“, rekao je ef. Cikotić.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović svoje obraćanje je počeo dovom Poslanika Muhameda a.s. u kojoj se oslikava potreba objektiviziranja društveno-socioloških prilika i spremnost na podnošenje iskušenja i ovisnosti od Božije milosti i Božije naklonosti. „Poslanik je bio pritisnut svim ovodunjalučkim okrutnostima ali on nikada nije pokazivao znakove ljutnje, srdžbe, osionosti i to je lekcija svakom muslimanu do kraja vremena. Svaki čovjek treba učiniti ono što može da popravi svoje stanje, da radi na sebi, da izgrađuje sebe, da pomogne sebi. Poslanik takvu pomoć ne traži od ljudi, traži je od svog Gospodara. On shvata šta je kušnja, šta je breme vremena koje valja podnijeti ali i šta treba činiti da se zadobije podrška Onoga koji nadvisuje sve i Koji upravlja svime. Ako se zadobije Njegova ljubav neće mu moći naštetiti svi koji nanose zlo, koji misle zlo“, rekao je muftija.

Govoreći o noći Kadra rekao je da je to noć selama, noć koja poziva na mir. „I Gospodar svjetova poziva u kuću mira i poretka. Na tom putu se valja truditi, na njemu raditi. To neće samo od sebe doći. Gospodar će dati svoju podršku nakon što čovjek napravi sve što je u njegovoj moći. Čovjek treba da postigne mir u samom sebi, da zna šta mu je cilj, da zna, bez obzira kakvo je okruženje, šta ga iscrpljuje i šta mu oduzima snagu“, kazao je muftija.

Pozvao je okupljene vjernike da se oprhvu beznađu i objedama koje se nameću putem društvenih mreža. „Stvara se negativna i besperspektivna slika svijeta, koja hoće da oduzme nadu, koja hoće da kaže da nema ni mira, ni nade, ni reda, ni poretka na svijetu. Ali ima! Nama treba ovakav red, poniznost i odanost koje osjećamo u ovoj mubarek noći. I ovaj mir moramo unijeti u svoje kuće i svoje živote“, poručio je muftija.

Mevludski program na centralnom obilježavanju mubarek noći Lejlet-l-kadra izveli su imami Medžlisa IZ-e Mostar a odabrane ilahije interpretiralo je hor El-Kamer. 

  • IMG_6234IMG_6234