A+ A A-

Predstavnici BiH na takmičenju učača i hafiza Kur'ana u Maleziji

U periodu od 15.5.do 20.5.2017 godine u Kuala Lumpuru, Malezija,  održalo se Svjetsko takmičenje učača Kur'ana u kategoriji tilaveta i hifza na kojem je učestvovalo 59 zemalja. Takmičenje se odvija u organizaciji Ministarstva za islamska pitanja vlade Malezije. Predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su bili hafizi Adisa i Nijaz Aganhodžić. Takmičenje se sastoji iz dvije etape, prve kvalifikacijske etape koju prolaze svi takmičari, a nakon toga finale. Po informacijama organizatora od 59 zemalja u kvalifikacije su prošli predstavnici iz 46 zemalja, među kojima su bili i predstavnici Islamske zajednice iz Bosni i Hercegovini hafizi Adisa i Nijaz Aganhodžić. Samo učešće u finalu ovog takmičenja je dobar rezultat, obzirom na broj takmičara, njihov kvalitet učenja, te dugotrajne pripreme koje prolaze prije ovog takmičenja. Ali i u finalu ovog Svjetskog takmičenja, predstavnici BiH su ostvarili neočekivane rezultate. Hafiz Nijaz Aganhodžić je osvojio 13 mjesto, a hafiza Adisa Aganhodžić je osvojila 12 mjesto. Za takmičare i članove komisije je, upriličen prijem i svečani ručak kod Malezijskog kralja Muhameda petog.

26 05 2017 09 tamicenje malezija

Ambasador BiH u Maleziji, gospodin Emir Hadžikadunić je također upriličio prijem za hafize Adisu i Nijaza Aganhodžića u ambasadi BiH u Kuala Lumpuru.

Malo prije toga od 01. do 05. Održano je slično takmičenje u Džakarti na kome su BiH predstavljali četiri hafiza: Muhamed Fatić, Muhammed Elamin M'Walidi, Adnan Maati i Abdurahman Tabaković. I oni bi zauzeli sami vrh da nisu bili van regije zemalja Aseana i Centralne Azije. Takmičenje je medijski bilo vrlo dobro pokriveno. Takmičare je primio predsjednik Republike Indonezije, a u Maleziji kralj Malezije. Veliku zahvalnost pored domaćina dugujemo i našim ambasadama u Kuala Lumpuru i Džakarti.

Od 12. do 16. aprila hafiz Davud Efendić he zauzeo sedmo mjesto. Trenutno su naši drugi takmičari hafizi Emir Sinanović Muhamed M'Walidi na Međunarodnom takmičenju u Istambulu- Turska  a za vrijeme ramazana ove godine će biti i na takmičenju hafiza u Dubaiju.

U BiH Uprava za vjerske poslove godišnje organizuju četiri takmičenja učača Kur'ana i hafiza: 1) Ame džuz, 2) tri džuza Kur'ana, 3)cijeli Kur'an na nivou IZ u BiH i 4) cijeli Kur'an na nivou regije Balkana.