Promo banner

A+ A A-

Mešihat IZ u Srbiji osudio rušenje džamije u Zemun Polju

muftija mevlud dudic 1Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je današnjim saopćenjem za javnost osudio rušenje džamije u Zemun Polju od strane općinskih organa uz podršku jakih policijskih snaga. U nastavku saopćenja se navodi:

- Ovo je još jedan pokazatelj o primjeni dvojnih standarda na štetu muslimana koji žive u ovoj državi.

Pripadnici islama na području Muftijstva beogradsko-novosadskog ionako žive u teškim uslovima i lišeni su elementarnih vjerskih prava, kao što su vjerski objekti, muslimanska groblja i drugo.

Posebno nam teško pada što je slika srušene džamije i Beograda otišla u svijet umjesto ramazanske čestitke.

Ovom prilikom pozivamo muslimane na području pomenutog muftijstva, a posebno Zemun Polja da u ovim mubarek danima ostanu dostojanstveni i da ih ovaj nepravedni čin ne navede na mržnju i nasilje, već da ih učvrsti na putu vjere islama koji poziva na mir i suživot.

Od državnih organa tražimo da se što prije otpočne sa razgovorima radi rješavanja nagomilanih problema pripadnika Islamske zajednice u Srbiji, a posebno na području Muftijstva beogradsko-novosadskog.

Istovremeno podsjećamo da je povratak jedinstva Islamske zajednice jedini garant ostvarenja normalnog ambijenta u kome će muslimani ostvarivati sva svoja prava i biti konstruktivni faktor države i društva, stoji na kraju saopćenja.