Logo

Muftija Grabus na susretu evropskih vjerskih lidera u Finskoj

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Od srijede do petka, 17. – 19. maja 2017. godine, u gradu Turku, u Finskoj održava se zasjedanje evropskih vjerskih lidera (ECRL) na kojem prisustvuje muftija prof. dr. Nedžad Grabus kao član ECRL. 

 

Zasjedanje se održava u Institutu Prostestantske crkve u Finskoj. Susretu prisustvuju predstavnici katoličke crkve, islamske zajednice, protestantske crkve, ortodoksne crkve, jevrejske zajednice i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Prvi dan zasjedanja učesnici su razgovarali o organizaciji vijeća evropskih vjerskih lidera ECRL, odnosno njegovoj reogranizaciji i planovima za budućnost. Platformu rada i djelovanja predstavio je prof. Simon Keyes. Dogovoreno je novo ustrojstvo vijeća koje će imati zadatak da nudi nove programe i rad vijeća. Brigu o radu vijeća preuzeo je Univerzitet Winchester iz Engleske. Došlo je do promjene generalnog sekretara vijeća. Umjesto Jehangira Sarosha, koji je veoma uspješno obavljao funkciju generalnog sekretara, izabran je dr. Mark Owen, profesor na spomenutom univerzitetu. Organiziran je i prijem u Općini Turku za sve učesnike, a domaćin je bio Olli A. Manni, predsjedavajući općinskog vijeća.

Drugi dan zasjedanja posvećen je pitanju migracija i izbjeglica kao i izazovima sa kojima se susreće Europa. G. Kishan Manocha iz OSCE/ODIHR i g. Frank Ubachs imali su uvodno predavanja o ovoj temi nakon čega se razvila diskusija svih učesnika. Muftija Grabus govorio je problemu nepoznavanja djelovanja vjerskih zajednica u pluralnom društvu i mogućnostima razvijanja programa koji će popuniti prazninu u zajedničkom djelovanju svih odgovornih faktora u široj društvenoj zajednici.

18 05 2017 03 grabus ecrl finska

U nastavku zasjedanja organiziran je seminar na kojem su sudjelovali članovi ECRL, članovi Nacionalnog foruma za suradnju vjerskih zajednica u Finskoj i predstavnici  odjela za međunarodne odnose ckrvenog vijeća u Finskoj.

Zadnji dan biće organizirana mirovna šetnja u gradu na kojem će sudjelovati predstavnici različitih vjerskih zajednica u Turku kao i članovi ECRL.

Muftija Grabus i generalni tajnik IZ Nevzet Porić sastali su se i sa predsjednikom džemata IZ Bošnjaka u Turku g. Mirsadom Šahinovićem, imamom Mahirom Ćosićem i drugim džematlijama.

Podsjetimo da je Evropsko vijeće vjerskih lidera osnovano 2001. godine u Parizu s ciljem da širi međuvjerski dialog u Europi. Vijeća ima preko 40 članova iz skoro svih evropskih država. Vijeće je dio Svjetske konferencije religija za mir (WCRP) sa sjedištem u New Yorku.

N.P.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.