Promo banner

A+ A A-

Promovisana knjiga „Monografija tuzlanskih vakufa“ - djelo koje prati sudbinu tuzlanskih vakufa

Promocija knjige „Monografija tuzlanskih vakufa“ upriličena u okviru manifestacije „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“.

U četvrtak, 27. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu upriličena je promocija knjige „Monografija tuzlanskih vakufa“, autora mr. Dženana Rahmanovića i mr. Elmedina Avdibašića.

Na samom početku prigodnim riječima obratio se glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović uputvši čestitke autorima monografije, ističući da je ova knjiga o vakufima i knjiga sjećanja na vakife Tuzle.

O djelu koje na jezgrovit način govori o tuzlanskim vakufima govorili su dr. Midhat Spahić, prof. dr. Ismet Bušatlić i dr. Senaid Zajimović. Moderatorica promocije bila je prof. Zehra Alispahić.

Vakuf – svjedočanstvo plemenitosti ljudi

Dr. Midhat Spahić je govoreći o važnosti ove knjige istakao da je vakuf odigrao izuzetno važnu ulogu, te je direktno povezan sa egzistencijom Islamske zajednice.

Obradovan primjerom, koji može biti vodilja i inspiracija drugim medžlisima u našoj zajedinici dr. Ismet Bušatlić je naglasio da je vakuf svjedočanstvo plemenitosti ljudi, koji su ono najdraže odvajali da bi drugi imali.

-Činjenica da je Medžlis Tuzla prihvatio inicijativu izrade ovakvog djela govori da ovaj Medžlis može biti primjer drugima u Islamskoj zajednici, u kontekstu rada na zaštiti i unapređenju vakufske imovine – kazao je dr. Zajimović, ističući da je ova publikacija kuliminacija projekta evidencije vakufa u BiH.

Autori mr. Dženan Rahmanović i mr. Elmedin Avdibašić su u svojim obraćanjima izrazili nadu da će priređivanje ovakve publikacije učiniti vakuf jačim i snažnijim jer ona dokazuje da borba za vakuf nikad nije prestala.

Predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan ef. Spahić je izrazio svoju radost što je ova monografija koja je dokaz ponovnog buđenja i očuvanja vakufa izdata. Osvrnuvši se na neke najvažnije detalje o vakufu i vakifima u Tuzli prof. Spahić je kazao da je u narednom periodu planirano izdavanje još tri publikacije na temu vakufa, te da je ova knjiga prva u ediciji od četiri planirane.

U poređenju s drugim djelima koja tretiraju istu ili sličnu tematiku ovo sadrži nekoliko odlika zbog kojih se može svrstati među najbolja ostvarenja iz islamske kulturne baštine u Bosni i Hercegovini. Prepoznatljiva odlika ovog djela se ogleda u tome što je na realan način prikazao pravo stanje vakufa na području Medžlisa Tuzla, od vremena osnivanja do danas.

Izdavači su Vakufska direkcija Sarajevo i Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Stručni saradnici koji su autorima bili od izuzetnog značaja pri pripremi monografije bili su Šemso Kadrić, ing. geod. i mr. Rusmir Djedović. Dizajn, tehničko uređenje i fotografije koje su korištene pri izradi potpisuje Eldin Mehmedović.

„Monografija tuzlanskih vakufa“ je u okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ promovirana i u Jajcu, a tuzlanska promocija je planirana za 04. maj. Uz pomenutu monografiju upriličena je i izložba fotografija „Vakufi u Tuzli“.

E.O.B.

  • monografmonograf