Promo banner

A+ A A-

Konferencija o vjerskoj toleranciji održana u Europskom parlamentu

Jučer je u Europskom parlamentu u Briselu u organizaciji Intergrupe za vjersku slobodu i vjersku toleranciju pri Europskom parlamentu održana konferencija na temu: "Vjerska tolerancija i najbolje prakse: kako vjerske zajednice dolaze jedni do drugih riječju i djelom".

Zahvaljujući već uspostavljenoj saradnji sa spomenutom Intergrupom unutar Parlamenta, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je dobila poziv za učešće u panelu. Uslov za učešće u panelu je bio da vjerske zajednice obezbijede partnera, odnosno partnersku humanitarnu organizaciju, s kojom usko sarađuju u organizaciji i realizaciji humanitarnih projekata. Prijedlog Islamske zajednice je bio Međunarodni forum solidarnosti Emmaus (MFS - Emmaus), Doboj Istok.

Senaid Kobilica, predstavnik Islamske zajednice Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji imao je uvodno obraćanje o opredjeljenosti Islamske zajednice za pomaganjem drugima i drugačijima, posebno kada su u pitanju narodi pogođeni ratovima, glađu i prirodnim katastrofama. Tako su npr. organizirane akcije na nivou cijele Zajednice unutar i van Bosne i Hercegovine za Haiti, Pakistan, Japan, Somaliju, Tursku, Iran, Palestinu, Nepal, Mijanmar i Siriju.

S druge strane, predstavnik MFS - Emmaus Sabina Arnaut Jahić je govorila o spomenutoj temi navodeći konkretne primjere projekata i saradnje sa organima Islamske zajednice na nivou medžlisa i džemata. Dužna pažnja je također data zajedničkim akcijama i projektima, u kojima istovremeno učestvuju i druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Najveći projekti koje provodi MFS-Emmaus su: Prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je trenutno smješteno 424 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija; zatim mjesečno finansiranje 1407 djece bez jednog ili oba roditelja na području cijele BiH; stipendiranje 600 djece u Burkini Faso – Afrika; Internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima; dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i u Zvorniku. MFS – Emmaus među ostalima vodi brigu i o Narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno pripremaju obroci za 250 korisnika; vodi projekte za održiv povratak; pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije; učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija; pruža usluge kućne njege u zajednici za osobe treće životne dobi; relizuje projekat socijalnog stanovanja uz podršku; vrši izgradnju domova za socijalno ugrožene porodice i pojedince (trenutno u izgradnji 73 kuća); radi projekte osnaživanja žena sa akcentom na samohranim majkama; realizuje niz projekata inkluzije socijalno ranjivih kategorija društva, kao što je to projekat malonogometne reprezentacije beskućnika BiH. U skladu sa mogućnostima i podrškom građana, vjerskih zajednica i drugih institucija djeluje i izvan granica BiH, naročito u kriznim područjima.

Trenutno aktuelna situacija u Siriji i stradanje nevinih civila u ratu, neminovno podsjećaju na rat u BiH. To je i bio dovoljan razlog i signal da se MFS – Emmaus oglasi sa Apelom za pomoć sirijskim izbjeglicama. Apel je oglašen početkom decembra 2016.godine, a prvi ko se odazvao njemu bili su građani BiH i Islamska zajednica. Rezultat ove akcije jeste konvoj od pet šlepera brašna (120 tona) koji je poslan na granicu Turske i Sirije u četvrtak 26.januara 2017.godine. Brašno je sakupljano preko organa Islamske zajednice na području nekoliko gradova Sjevero-Istočne Bosne, a novčana sredstva za transport su uplaćivali građani BiH preko računa MFS – Emmaus-a. U pratnji konvoja do izbjegličkih centara na ganici Turske i Sirije je grupa zaposlenika i volontera MFS – Emmaus-a. A sa njima su i dva glavna imama (Zvornik i Živinice) i dvije muallime, na čijim područjima su i sakupljene najveće količine pomenute pomoći.

S.K.

  • 0101