Promo banner

A+ A A-

Mostar: Počela 42. manifestacija „Dani mevluda i zikra“

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović večeras je u Narodom pozorištu u Mostaru svečano otvorila 42. manifestaciju „Dani mevluda i zikra“ pod čijim generalnim pokroviteljstvom će se održati 14 različitih kulturno-vjerskih i naučnih sadržaja. „Manifestacija prerasla u događaj koji je mnogo više od dovišta na vrelu Bune. Ona je kulturološki događaj koji iz godine u godinu poprima sve veće dimenzije. Postala je tradicija, ne samo ovih prostora, već mnogo šire“, kazala je Mahmutbegović.

Obradovana raznovrsnim programima ovogodišnje manifestacije istakla je da njen značaj obavezuje učesnike, aktere i posjetitelje da održe dostignuti nivo, da joj na taj način pruže podršku kako bi se i dalje unaprjeđivala. „ Promocije, izložbe, naučni skupovi, vjerski sadržaji,  a posebno susreti mladih zaslužuju da javno uputimo sve čestitke organizatorima. Ova manifestacija je postala nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija jer je dovište na vrelu Bune jedno od najjačih veza sa našom povijesti. Njegovanjem ove tradicije jasno pokazujemo zajedništvo Bošnjaka koje je preduslov za prosperitetnu i stabilnu Bosno i Hercegovinu, opstanak i budućnost naše djece“, poručila je Mahmutbegović. 

Mostarski muftija Salem ef. Dedović obraćajući se u ime organizacionog odbora naglasio je kako će kroz programe posebno biti skrenuta pažnja na manje povratničke sredine. „Nismo zaboravili da pravimo spoj između naše vjere, kulture i tradicije i našim nacionalnim jezikom. Ovogodišnjim programima otkrivamo i velika naučna imena koja su dala ogroman doprinos duhovnoj i nacionalnoj historiji ovoga podneblja“, prokomentirao je muftija. Manifestacijom, kako je kazao, se čuva dostojanstvo i razvija samopouzdanje kod mladih generacija da vjeruju u sebe, čime će se zapravo na najbolji način ostaviti zalog za sretniju budućnost. 

Na večerašnjem koncertu duhovne muzike najpoznatije ilahije i kaside interpretirali su horovi „Sejfulah“ iz Konjica „El-Misbah“ iz Mostara, imami Medžlisa IZ-e Mostar i Latif Močević. Za sutra večer u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ najavljeno je predstavljanje mobilne apilkacije „Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog“.

  • IMG_3968IMG_3968