Promo banner

A+ A A-

Održan seminar „Uloga i značaj vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu“

U srijedu je u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta održan „Uloga i značaj vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu“. Suorganizator seminara bio je IStarživački centar „Ibn Sina“ iz Sarajeva.

Nakon uvodnih obraćanja Hameda Efendića, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, zatim  mr. Saeida  Abedpour, u ime Instituta „Ibn Sina“ seminar je otvorio Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i financijske poslove. O socijalno-humanitarnim aktivnostima Ureda za društvenu brigu govorila mr. Emina Bešlija, stručni saradnik, predstavivši aktivnosti i određene vrste pomoći koju Islamska zajednica sprovodi u cilju socijalne sigurnosti društva.

Potom su slijedila izlaganja dr. Mile Babića koji je govorio o ulozi i značaju vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu. „Siromaštvo je trajan i globalan problem. On je vidljiv na svjetskoj razini. Uprkos poboljšanju na pojedinim područjima životnog standarda, broj siromašnih u svijetu se ne smanjuje“, istaknuo je dr. Babić. Zatim o ulozi i značaju vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu iz islamske perspektive govorio dr. Ismet Bušatlić. „S obzirom da je siromaštvo višedimenzionalni problem, borba protiv njega ne može biti ograničena samo na sistem države, jer bi u tom slučaju trebalo dosta vremena za ljude koji ne mogu čekati. Vjerske zajednice činile su i čine mnogo dobra za ovu kategoriju društva“, kazao je između ostalog dr. Buštalić. Seminar je završen izlaganjem Ahmeda ef. Kovača, koordinator MIZ-e Kakanj, koji se osvrnuo na primjere i principe misijskog djelovanja Odjela za društvenu brigu MIZ Kakanj.

  • 0101