Logo

Predstavljeni sadržaji Manifestacije „Dani mevluda i zikra“: 14 programa od 20. aprila do 16. maja

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Programski sadržaji  42 vjersko kulturne manifestacije  Dani mevluda i zikra danas su predstavljeni  na press konferenciji održanoj u Mostarskom muftijstvu.  Ovogodišnja manifestacija Dani mevluda i zikra imat će 14 referentnih programa. Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je u četvrtak 20. april koncertom  sufijske muzike u Narodnom pozorištu Mostar i trajat će do 16 maja  ove godine. Programski sadržaji realizirat će se pored Mostara i u drugim hercegovačkim sredinama, Stocu, Konjicu i Bileći.

18 04 2017 03 dani mevluda i zikra press

„Ova manifestacija je mjesto susreta, razmjene i izgradnje mostova među različitim kulturama, vjerskim svjetonazorima i tradicijama. To ćemo posebno imati priliku da vidimo kroz teatarsku predstavu „Sedam“ u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH i kroz susrete mladih pod motom „Ruke prijateljstva“, na današnjoj press konferenciji kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.  Muftija je podsjetio da vjerski obredi čovjeka povezuju sa Bogom, učvršćuju moralne principe i odgovornost i daju potrebnu snagu i volju da se izbori sa kušnjama u prolaznom životu. „Blagajsko dovište na vrelu Bune je mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru, osnažuje naš duh da istraje u očuvanju svog vjerskog  kulturnog, tradicijskog, jezičkog i nacionalnog identiteta na ovom živopisnom prostoru Hercegovine“, rekao je muftija. Mevlud na vrelu Bunu je najmasovnija vjerska manifestacija s višestoljetnom tradicijom održavanja u kojoj su objedinjeni različiti aspekti bošnjačkog bića i historijskog kontinuiteta. „Održavanjem ove tradicije, u duhu kur'anske poruke, njegujemo sjećanje na Boga. Presretni smo na blagodati da u našoj blizini imamo tu tradiciju i tu duhovnost. Značaj ovog duhovnog centra, u ovim vremenima strepnje, nemira i nesigurnosti, koji se širi svijetom ulijeva nadu, vjeru i volju u život. Naša dovišta daju našim životima sadržaj jer u njima tragamo za višim smislovima života“, zaključio  je muftija.

Pojedinačne programske sadržaje predstavili su savjetnik muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

U okviru ovogodišnje Manifestacija  biće predstavljena mobilna aplikacija sa mapom džamija i džemata Muftijstva sa podacima najvažnijih kulturno historijskih spomenika. Aplikacija je urađena u saradnji sa Fakultetom informacijskih tehnologija u Mostaru.  

Od kulturnih sadržaja planirane su dvije promocije knjiga, promocija romana „Svjetiljka“ Ummu Hašim u prijevodu s arapskog jezika mostarskog muftije Salem ef. Dedovića i promocija knjige Mesnevija u prijevodu i komentaru  Ahmed O. Mešić.

Manifestacija ima i svoje zasebne ciljane cjeline. Od 28. aprila do 1. maja planirani su susreti mladih. U trodnevnom druženju kroz edukativne radionice mladi iz osma medžlisa će se upoznati sa brojim programima i projektima Islamske zajednice. 

Posjeta povratničkim džematima u Republici Srpskoj, džamiji imama Ćamila Avdića na Planoj kod Bileće, najavljena je u utorak, 2. maja nakon podne-namaza, gdje će biti proučen tradicionalni Mevlud i šerif.

Budući da se redovno u terminima manifestacije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine obilježava Dan džamija u saradnji sa Upravom za vjerske poslove 11. maja u Stocu će biti organiziran izložba fotografija porušenih džamija u Hercegovini i projekcija dokumentarnog filma o obnovi stolačkih džamija. O značaju džamija i džemata govorit će direktor uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović.                

U okviru Manifestacije tradicionalno na Dan pobjede nad fašizmom 9. Maja, u znak sjećanja na poginule šehide i borce Armije R BiH  Islamska zajednica će organizirati zajedničku dovu šehidima na Mostarskim šehitlucima. 

Naučnu dimenziju manifestacije  10. maja upotpunit će profesor Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Adnan Silajdžić tribinom pod nazivom: "Značenje i značaj islamske tradicije", dok će u samoj završnici biti organizirana naučni skup: "Imam Ćamil Avdić – život i djelo" na kojem će učešća uzeti eminentni naučni radnici i istaknuta bosanskohercegovačka ulema. 

U karakterističnom vjerskom dijelu programa  Večer Kur'ana      biće upriličeno u Sultan-Sulejmanova džamija u Blagaju 7. maja nakon akšam-namaza.

Vrijeme i termin održavanja Medžlisi i Kijam-zikra uslovljeni su centralnom svečanosti u blagajskoj tekiji u noći s petka na subotu 12 maja. Tradicionalni mevlud na vrelu Bune biće proučen  u subote 13. maja na kojem se očekuje prisustvo oko 30 000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. 

Organizatori Manifestacije su Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradsko društvo Mostar. Ovogodišnja  Manifestacije „Dani mevluda i zikra“ održat će se pod viskom pokroviteljstvom potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović. 

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.