Promo banner

A+ A A-

Uz majke Srebrenice svakog jedanaestog

Noseći jastučnice na kojima su izvezena imena njihovih sinova, muževa, braće i očeva, majke i žene Srebrenice svakog 11. u mjesecu mirnom šetnjom ulicama Tuzle, podsjećaju na Genocid. Minute u ovoj tihoj koloni toliko su duge da je moguće pročitati svako ime i zamisliti život svakog onoga ko je ubijen, otrgnut od svoje porodice, svoje majke, svojih najmilijih. Iz godine u godinu, u koloni je sve manje majki Srebrenice koje još od 1997. godine istrajavaju u ovom podsjećanju na Genocid i upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju. Mnoge od njih nisu dočekale da posmrtni ostaci njihovih najmilijih budu pronađeni. Mnoge žene Srebrenice još uvijek čekaju.

29 03 2017 04 tuzla solidarnost srebrenica

„Mi ćemo istrajavati u ovome sve dok ne nađemo i posljednju osobu za kojom se traga. Naš izlazak na ulicu Tuzle noseći prazne jastučiće, kako ih mi zovemo, u tim prvim godinama bio je jedini način da se naš glas čuje. Mediji nas podržavaju i mi nastojimo da kažemo koji su to naši problemi, da skrenemo pažnju na ekshumacije ali i na ratne zločince tražeći pravdu,“ kaže Nura Begović članica Udruženja "Žene Srebrenice".

Podršku ženama Srebrenice pružaju džematlije i džematlijke iz gradova širom Bosne i Hercegovine. Napor koji one ulože dolaskom i prisustvom mirnoj šetnji nije, niti može biti, teži od tereta kojeg nose Srebreničanke, ali može podijeliti tugu i brige tog 11. u mjesecu i pružiti podršku. Pokazati da nisu i da neće biti same.

Ove godine Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom napravio je plan posjeta i učešća u mirnoj šetnji džematlijki iz skoro svih medžlisa ovog muftijstva.

„Čini mi se da je, kako godine prolaze, i naša svijest o brizi prema majkama Srebrenice i podršci koju smo obavezne da im pružimo sve jača. Mnogo naših džematlijki je to do sada učinilo, a ove godine napravljen je plan tako da niti jedan mjesec ne prođe bez naše podrške, kako na mirnoj šetnji tako i učenjem i poklanjanjem hatme,“ kaže Hasiba Saračević, koordinatorica ovog odjela.

Svakog 11. u mjesecu, džematlijke iz dva medžlisa učestvuju u mirnoj šetnji u Tuzli, a nakon toga u Čaršijskoj džamiji prouče se hatma dove. Hatme uče džematlijke iz medžlisa Muftijstva tuzlanskog koje su tog dana uz majke Srebrenice ali i polaznice škola Kur'ana u Tuzli.

Pored džematlijki podršku majkama Srebrenice pružaju i učenice i učenici Behram-begove medrese zajedno sa svojim profesorima i odgajateljima.

„Mi ćemo istrajati u ovome. Sve nas je manje, mnoge majke su umrle, mnoge porodice su se odselile, zato nam je i ova podrška jako važna,“ ističe Begović.

Hasiba Saračević kaže da su često na mirnoj šetnji prisutne i džematlijke iz drugih muftijstva koje su odlučile i na ovaj način biti podrška ženama Srebrenice. Nada se da će ta podrška biti i veća, kako ovoj mirnoj šetnji u Tuzli tako i na druge načine i na drugim mjestima kao što su Potočari, Prijedor, Višegrad i druga mjesta.

Pored ovog vida podrške, Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva tuzlanskog planira redovne posjete povratničkim medžlisima i čvršće povezivanje džematlijki. Jedna takva posjeta realizovana je u februara kada su džematlijke iz lukavačkih, kalesijskih i tuzlanskih džemata, zajedno sa svojim koordinatricama i učenicama Behram-begove medrese, posjetile Medžlis Bratunac. Tom prilikom uručene su hedije, a Hiba Ramić, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Bratunac kaže kako je posebno važan momenat za džematlijke u Bratuncu bilo učenje hatma dove i prisustvo tevhidu svih gošći.

(www.muftijstvotz.ba)