Promo banner

A+ A A-

Rukovodilac Ureda za zekat mr. Salihović na Međunarodnoj konferenciji Svjetskog Zekat Foruma u Džakarti

Rukovodilac Ureda za zekat mr. Salihović učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji Svjetskog Zekat Foruma koja je održana 15. i 16. marta 2017. godine u Džakarti, Indonezija.

Dvodnevna međunarodna konferencija  pod nazivom ''Jačanje uloge zekata kao globalnog instrumenta za iskorijenjivanje siromaštva'' (''Strengthening the Role of Zakat as a Global Instrument to Eradicate the Poverty'') počela je u srijedu 15.03.2017. godine. Konferencija je okupila preko 250 učesnika iz 16 država. Mr. Elnur Salihović je bio govornik u prvoj sesiji konferencije, a izložio je temu ''Institucionalni i regulatorni okvir za sistem zekata u Bosni i Hercegovini'' (''Institutional and regulatory framework of zakat system in Bosnia and Herzegovina''). U svom izlaganju je prikazao sistem organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra u Bosni i Hercegovini i njegov razvoj od uspostave 1968. godine do danas, kao i njegove karakteristike i sličnosti sa određenim sistemima u muslimanskom svijetu. U sedam plenarnih sesija održanih na ovoj konferenciji izloženo je na desetine veoma dobrih i korisnih referata koji su prikazali važnost dobre organizacije i uloge zekata na lokalnom i globalnom planu. Izlaganja na konferenciji su imali i dva ministra u Vladi Indonezije, kao i visoki zvaničnici iz Saudijske Arabije, Malezije, Maroka i drugih muslimanskih zemalja, kao i UNDP-a.

Prije zvaničnog završetka ove konferencije, održan je i sastanak članova Svjetskog Zekat Foruma i izbor novog rukovodstva ove organizacije. Za novog Generalnog sekretara ove organizacije izabran je dr. Babang Sudibyo, predsjednik Upravnog odbora BAZNAS-a, krovne nacionalne organizacije za zekat u Indoneziji. Mr. Salihović je ponovo izabran za zamjenika Generalnog Sekretara ove organizacije. Pored njega, novi zamjenici Generalnog Sekretara su dr. Saleh Al Awaji, savjetnik u Vladi Saudijske Arabije, dr. Abdeslam Bellaji, član Parlamenta Maroka, Abdul Razik Mohtar, direktor sudanske komore za zekat i Haji Mohd Rais, generalni direktor PPZ-Centra za prikupljanje zekata iz Kuala Lumpura. Konferencija je završena 16.03.2017. godine u poslijepodnevnim satima, usvajanjem svečane deklaracije. Pomenuta konferencija je bila veoma dobro organizovana i potvrdila je liderstvo Svjetskog Zekat Foruma, kada su u pitanju globalne inicijative vezane za zekat.

 U petak 17.03.2017. godine, mr. Salihović je bio učesnik sastanka Međunarodne radne grupe za standardizaciju u zekat menadžmentu, organiziranom od strane IRTI-IDB, Međunarodnog Instituta za istraživanja i trening i Islamske banke za razvoj iz Saudijske Arabije, Centralne banke Indonezije i BAZNAS-a, krovne institucije za sve agencije koje rade na polju zekata u Indoneziji. Glavni cilj Međunarodne radne grupe je uspostava suštinskih principa u formi standarda kojih će se u perspektivi pridržavati agencije i institucije koje rade na polju zekata širom svijeta. Cilj je da se po uzoru na Bazelske principe na osnovu kojih djeluju banke širom svijeta, uspostave i standardi koji će biti okvir za djelovanje zekat agencija i institucija. Budući da je već održano nekoliko sastanaka, počevši od 2015. godine, na ovom sastanku su finalizirani zadaci i usvojeni dalji koraci koji imaju za cilj usvajanje ovih principa na nivou OIC-Organizacije Islamske Saradnje u narednom periodu.

  • 11