A+ A A-

Reisu-l-ulema razgovarao o statusu IKC Grac unutar IZ u BiH

Sarajevo, 17. mart 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u prostorijama Rijaseta IZ u BiH primio predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji mufiju dr. Mevlud ef. Dudića, članove džemata i predstavnike rukovodstva IKC Grac. Na sastanku se razgovaralo o problemima u džematu, dekretiranju imama, statusu imovine IZ i usvajanju usaglašenog Statuta bošnjačkih džemata u Austriji.

17 03 2017 02 reis ikc graz

Reisu-l-ulema Kavazović je ukazao na to da pripadanje Islamskoj zajednici počiva na tri principa koji se moraju poštivati i da ista pravila važe za sve džemate IZ u dijaspori. Ti principi su:

- Da imam mora imati dekret Reisu-l-uleme

- Da imovina džemata mora biti vakuf Islamske zajednice prema važećim pravilima Rijaseta i pravnim propisima zemalja domaćina

- Da se mora osigurati demokratski proces unutar džemata kako bi imovinom i džematom upravljali svi muslimani a to je predviđeno općim principalima slobodnog izbora skupštine džemata svake četiri godine.

Na kraju skupa Reisu-l-ulema je  zaključio da rukovodstvo džemata ima obavezu da u komunikaciji sa Upravom za pravne i administrativne poslove Rijaseta definiše status IKC Grac unutar IZ Bošnjaka Austrije prema ovim principima ili se u protivnom više neće moći smatrati dijelom IZ u BiH.

Ovom prilikom šef Odjela za dijasporu uručio je dekret o razrješenju sa pozicije imama džemata u Penzbergu Fikretu ef. Fazliću koji je bio prisutan na sastanku.