A+ A A-

„Snaga porodice“ novi projekat Muftijstva sarajevskog

Muftijstvo sarajevsko u saradnji s organizacijom World Vision će u narednom periodu raditi na projektu osnaživanja porodice i braka s ciljem promoviranja i jačanja njihovih vrijednosti, a u svrhu skretanja pažnje i prevazilaženja problema i kriza s kojima su suočene ove dvije važne institucije. S tim ciljem je u Fojnici od 10. do 12. marta održan set radionica na kome su nosioci navedenog projekta imali priliku testirati dugo pripremani materijal.

14 03 2017 03 seminar poroica sarajevo

Projekat, pod radnim nazivom Snaga porodice, kao i Priručnik za rad na radionicama, za različite korisničke i ciljne grupe, (supružnici, roditelji, mladići i djevojke koji još nisu u braku) nude sadržaj baziran na principima i vrijednostima islama.

Radionice u Fojnici su imale za cilj da se testira metodologija radionica i ostali sadržaj projekta, koje će Muftijstvo sarajevsko razviti kao svoju stalnu aktivnost u cilju njegovanja islamskih i pozitivnih tradicijskih vrijednosti i praksi vezanih za brak, porodicu i roditeljstvo.

Ciljnim grupama će biti pružena podrška u pripremi i građenju porodice kao sigurnog okruženja, punog ljubavi za dobrobit i zaštitu  svih njenih članova kao i odgoja djece.

U perspektivi je obuka edukatora, pojedinih članova Zajednice, koji će voditi radionice u zajednicama na lokalnom nivou – medžlisima i džematima, te razvijanje alata za radionice prilagođene određenim korisničkim grupama, kao i pojedinačnim temama i problemima sa kojima se susreće današnja porodica.

Iz tog razloga na ovu radionicu su pozvane osobe koje su svojim iskustvom, znanjem, dobronamjernošću, a prevashodno kritičkim mišljenjem i konstruktivnim prijedlozima pomogli da i Projekat i metodologija rada, kao i sam Priručnik budu što bolji i svrsishodniji.

Stručni tim koji  radi na ovom projektu su: prof.dr.Mustafa Hasani, mr.Nermina Baljević, mr. Sulejman Čeliković, mr. Nikica Reljić, dr. Abdulgafar Velić i mr.Sabrija Mehmedović.

(www.muftijstvosarajevsko.ba)