Promo banner

A+ A A-

Potpisan protokol o saradnji između Instituta Yunus Emre i Gazi Husrev-begove biblioteke

Protokol o saradnji između Instituta Yunus Emre i Gazi Husrev-begove biblioteke potpisan je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

23 02 2017 03 ghb junus emre

Svečano potpisivanje protokola što predstavlja temelj za buduće projekte koje će skupa provoditi ove dvije institucije upriličeno je u prisustvu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca.

Ove sedmice počeo je program “Obuka restauratora pisane građe” što je prvi projekat koji se realizuje u sklopu protokola koji je danas u ime Gazi Husrev-begove biblioteke potpisao direktor Osman Lavić, a u ime Instituta Yunus Emre direktor Mehmet Akif Yaman.

Ambasador Koc je izjavio da je danas potpisani protokol veoma važan jer je na ovaj način postignut dogovor o jednom programu obuke koja će trajati tri mjeseca.

"Obuka se radi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Stručnjaci će dobiti odgovarajuću obuku. Cilj svega ovoga jeste zaštita zajedničke kulture koju ima BiH i Turska. Želimo da zaštitimo pisane dokumente koji već postoje i da ih damo onima koji žele da rade na ovim temama", poručio je Koc.

Yaman je podsjetio da je Gazi Husrev-begova biblioteka najstarija biblioteka ne samo u BiH nego i na Balkanu.

"Zato je bitno restaurirati i staviti na raspolaganje pisane i štampane dokumente koji se nalaze ovdje. Ovdje se nalaze dokumenti koji su bitni za cijeli Balkan i zbog toga je bitno digitalizovati sve ove dokumente", pojasnio je Yaman.

Kako je kazao, ove godine imaju tri veoma važna projekta koje je bitno završiti, a jedan od njih je monografija dokumenata koji se nalaze u biblioteci.

"Mi želimo da podržimo rad biblioteke kroz ovakve projekte", poručio je Yaman.

O važnosti danas potpisanog protokola govorio je i Lavić izarazivši zadovoljstvo da su u prilici da na ovaj način ozvaniče početak jednog vrlo važnog projekta kojeg zajednički provode.

"Gazi Husrev-begova biblioteka već skoro pola milenija postoji i radi na ovim prostorima, čuva, sakuplja, obrađuje i objavljuje našu kulturnu baštinu. Predstavlja memoriju našeg pamćenja na ovim prostorima. Svaka saradnja sa srodnim institucijama je dobrodošla. Posebno nam je značajna saradnja sa institucijama iz Republike Turske zato što ovo što mi čuvamo ovdje, baštinimo smatramo našim zajedničkim mirazom, nasljeđem", istakao je Lavić.

Naglasio je da je saradnja u posljednje vrijeme u uzlaznoj putanji.

"Odjeljenje ili laboratorij za konzervaciju i restauraciju papira pri biblioteci osnovan je prije oko deset ili 12 godina", pojasnio je Lavić.

Ćazim Hadžimejlić sa Akademije likovnih umjetnosti kazao je da je projekat značajan za BiH upravo zbog tog što veliki broj građe, materijalne i rukopisne u bh. bibliotekama i arhivima, privatnim kolekcijama leži pohranjeno i čeka da ih neko tretira, restauratorskim vidom tretiranja.

Podsjetio je da je projekat pokrenuli Vlada Turske preko Yunus Emrea u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom i ljudima koji će dolaziti iz različitih arhiva u BiH.

"Krenulo se sa programom obuke. Oni koji su već došli imaju dodira sa samom građom", dodao je Hadžimejlić.