Promo banner

A+ A A-

Na donatorskoj večeri “Vakif 2017“ u minhenskom džematu Hidaje prikupljeno 80.000 €

Subota, 11. februar 2017. godine, (14. džumadel-ula 1438. h.g.) bio je poseban datum za džemat Hidaje i njegove prijatelje. Naime, tog dana u Minhenu je upriličena donatorska večer pod imenom "Vakif 2017", a u svrhu sakupljanja novca za kupovinu vlastitih prostorija , pošto sadašnje prostorije ne mogu zadovoljiti potrebe širokih džematskih aktivnosti. Ovim događajem se rukovodstvo džemata željelo zahvaliti dosadašnjim donatorima, kao i promovisati ovaj projekat interno i eksterno.

21 02 2017 05 donatorsko vece minhen 1

Donatorska večer je počela, kao i svaki hajirli skup, učenjem Kur'ana. Ašere je proučio jedan od imama džemata Hidaje Abdulvehab ef. Vehabović.

Ispred džemata Hidaje prisutnima je dobrodošlicu uputio Nusret ef. Hodžić, također jedan od imama našega džemata. Poslije nadahnutog govora Nusret ef., izvođenjem ilahija na pozornicu stupa hor „Hidaje“.

Nakon ilahija, za govornicu izlazi glavni imam medžlisa Bajern (Bavarske) , imam minhenskog džemata Fedžr i naš uvaženi gost Izet ef. Bibić, koji je u svom govoru podržao ovaj projekat. On je izjavio, da džemat Hidaje zaslužuje vlastite prostorije, te da je uvjeren da će Hidaje uspješno realizirati ovaj projekat. Da podrška ne ostane samo na riječima, Izet ef. je svoju podršku popratio i djelom, te je u ime Medžlisa Bajern i Mešihata (Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj) predao donaciju u iznosu od 2.000 €.

Nakon toga se vazom o važnosti dijeljenja i vakufa publici obratio direktor Vakufske direkcije dr. hfz. Senaid Zajimović. On je kroz sjećanje na velike vakife poput Gazi Husrev-bega podsjetio na sve one čija imena se vijekovima pominju zbog imovine, koju su uvakufili. Dan prije dr. hfz. Zajimović predvodio je džumu namaz u našem džematu, a navečer je održao predavanje za omladinu.

Ovaj govor popratile su dvije ilahije našeg gosta Armina Muzaferije, koji je kao i prošlih godina uljepšao naša druženja izvođenjem ilahija i sevdalinki.

Zatim je uslijedilo obraćanje predstavnika tima za kupovinu prostorija dr. Harisa Uzunovića u kojem dr. Uzunović, kroz statističke podatke, prezentira projekat zbog kojeg smo se tu večer okupili. Nakon prezentacije, koja je često prekidana snažnim aplauzima, slijedi polusatna pauza u kojoj gosti imaju priliku počastiti se bosanskim specijalitetima, pripremljenim od naših sestara.

Program su nastavili naši gosti i prijatelji iz Štutgarta, hor Merdžani, kroz prelijep horski performans izvođenja ilahija. Izlaganje naših štutgartskih gostiju nastavio je Hamza ef. Subašić, imam Islamske zajednice Štutgart, kao i član Svjetskog vijeća islamskih učenjaka. Hamza ef. je u svom govoru podvukao značaj dijeljenja na Allahovom putu i nužnost kupovine vlastitih prostorija za džematske svrhe.

Na kraju programa gostima se obratio Abdulvehab ef. Vehabović, koji se zahvalio donatorima i još jednom napomenuo važnost učestvovanja u ovom hajirli projektu. U tom smislu program je nastavljen dodjeljivanjem kristalnih amblema vakifima, koji su u proteklom periodu kroz nesebično darivanje znatno podržali projekat kupovine prostorija.

Podijeljeno je 48 trofeja vakifima koji su dali od 2.000 € do 5.000 €, 9 trofeja vakifima od 5.000 € do 10.000 € i 4 vakifa koji su donirali više od 10.000 €. Na ovoj donatorskoj večeri skupljeno je 80.000 €, dok ukupna svota skupljenih sredstava za ovaj projekat iznosi 280.000 €. Treba naglasiti, da su dosadašnja sredstva većinski sakupljena interno od članova našeg džemata , dok se ovom donatorskom večeri krenulo i u eksterno promovisanje projekta.

Najveći dosadašnji donatori ovoga projekta su Abdulvehab ef. Vehabović i njegova hanuma Indira Kerla sa 16.000 €, kao i Nurija i Raifa Smajić sa 13.500 €. Najmlađi donatori su Benjamin Fočić (17 god.) sa 2.000 € i Leila Ismail Čolić (14 god.) sa 1.000 €, dok su najstariji donatori Bajrić Agan i Badema (71 god.) sa 12.000 €, te Aiša Pilav (73 god.) sa 2.000 €.

Nakon dodjele amblema, praćen tekbirima, na pozornicu se vraća hor “Hidaje“, sa svojom ravnateljicom mualimom Eminom Hodžić, koji izvođenjem predivnih ilahija razgaljuje srca svih prisutnih i izaziva suze na licima.

Oficijelni dio programa završen je upućivanjem dove Allahu dž.š., da nas je počastio ovom blagorodnom večeri, koju je proučio dr. hfz. Benjamin Idriz. Hafiz je dovu proučio zajedno sa aktivistima tima za kupovinu prostorija. Prije dove, on je u ime Minhenskog Foruma za Islam (MFI) donirao 5.500 € za kupovinu prostorija džemata Hidaje. Od institucionalnih donacija treba istaći još donaciju Bošnjačke zajednice Rosenheim u iznosu od 2.000 €. U zadnjem dijelu programa pozornica se prepušta Arminu Muzaferiji, koji u nezaboravnom nastupu oduševljava prisutnu publiku.

I na kraju, zahvaljujemo Gospodaru Svjetova, koji nas počasti ovom fantastičnom večeri i molimo ga, da svakoga, ko je na bilo koji način pomogao ovaj projekat obaspe svojom neizmjernom nagradom i milosti. A Vas poštovani čitatelji ovih redova pozivamo da se priključite ovom projektu, svota nije bitna, bitno je da plovite zajedno sa nama ka pozitivnom završetku ovoga projekta.

Više informacija o džematu Hidaje i ovom projektu na: www.hidaje.de ili na facebook: ikz hidaje e.V.

Sve uplate možete realizovati na slijedeći žiro račun:

    BLZ: 701 500 00

    IBAN: DE02 7015 0000 1003 1390 19

    SWIFT-BIC: SSKMDEMM

ili putem paypal na primaoca „info@hidaje.de“.

(www.igbd.org