Promo banner

A+ A A-

MIZ Trebinje izgradnjom i obnovom vakufskog stambeno-poslovnog prostora osigurava samoodrživost

14 02 2017 03 trebinje vakufi.1Izgradnja bosanske sobe i muzeja, zatim otvaranje četiri apartmana u postojećoj vakufskoj kući u Trebinju, te izgradnja halal restorana – planovi su Medžlisa IZ Trebinje za ovu i narednu godinu. Cilj je što duže zadržati turiste koji posjete Islamsku zajednicu ovog grada, te istovremeno osigurati samoodrživost trebinjskog medžlisa.

Istoj svrsi poslužiće i vakufsko- stambeni objekat za čiju adaptaciju je nedavno počela akcija prikupljanja sredstava. Od oko 37 hiljada KM koliko je potrebno, sakupljena je polovina – ističe za radio BIR mladi trebinjski imam Sadmir ef. Mustafić.

„Odlučili smo da počnemo s obnovom poslovnog prostora kako bismo ga što prije stavili u funkciju i kako bi on mogao da obnovi ostatak tog prostora.” - dodaje Mustafić.

Veliki dio ovog jednog od najljepših bh gradova nekada su činili vakufski objekti koji su nacionalizacijom oduzeti. Trebinje je sinonim najveće otimačine i uzurpacije vakufske imovine u BiH, kazao je svojevremeno glavni imam MIZ Trebinje Husein ef. Hodžić. Renoviranje preostalih malobrojnih vakufskih objekata jedini je način na koji je u ovom gradu uopšte moguć opstanak Islamske zajednice. Prema posljednjem popisu ovdje živi 995 Bošnjaka, međutim vrlo mali broj njih su članovi IZ-a. Od oko 450 ubilježenih članova 99 posto čine Trebinjci raseljeni širom svijeta.

“Hvala Bogu, roditelji mladih Bošnjaka koji borave u dijaspori, uče ih da obilaze svoje. Međutim primjetno je da se ta djeca ne poznaju. Prioritetan projekat mi je da tu djecu spojim na neki način, da imaju povjerenje jedni u druge i da imaju zbog čega doći i kasnije. Oni sada dolaze zbog svojih roditelja, no onog trenutka kada njih ne bude oni neće imati radi čega doći.”

Bez obzira na malobrojnost Bošnjaka u Trebinju, Sadmir ef. ističe jeste da se ne smije dozvoliti da kulturna baština Bošnjaka Trebinja padne u zaborav.

“Mi nemamo nadležnost da obnovimo Begovu kuću koja je nekada bila simbol Trebinja, međutim želimo da napravimo barem kopiju jedne bosanske sobe. Otvaranje bosanske sobe planirano je pred ramazan ove godine. Također, u toku je i izradbeni projekat za četiri apartmana, koja ćemo moći iznajmljivati. Imamo potrebu i za jednim halal restoranom s obzirom da nam u posljednje vrijeme kao turisti dolaze i Turci i Arapi. Imamo prelijepu avliju i ambijent u samom gradu, tako da ćemo gledati da što prije pokrenemo taj projekat kako bismo što duže zadržali te ljude ovdje.”

Sadmir ef. Mustafić naglašava da će se adaptacijom vakufskih objekata otvoriti i nova radna mjesta, te se nada da će za neke od pomenutih projekata uspjeti naći donatore.

Akcija prikupljanja sredstava za obnovu vakufskog stambeno - poslovnog prostora u Bilećkoj ulici u Trebinju još uvijek je u toku. Donaciju je moguće predati lično u MIZ Trebinje ili preko transakcijskog računa na području BiH:

Medžlis IZ Trebinje

5520050001813039

(Hypo Alpe Adria Bank)

Izvan granica BiH donacije izvršiti na devizni račun:

Medžlis IZ Trebinje

BA39 5520 2033 4048 6441

SWIFT Code: HAABBA2B

Sve uplate moraju imati naznaku: "ZA OBNOVU VAKUFA TREBINJE"

(www.bir.ba)