A+ A A-

Šef Regionalnog ureda OSCE-a posjetio Muftijstvo zeničko

U utorak 7. februara 2017. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svom Uredu u Zenici primio je šefa Regionalnog ureda OSCE-a u Travniku gosp. Cristijana Baralea.

09 02 2017 02 osce zenica

Zajedno sa gosp. Baraleom u posjeti Muftijstvu zeničkom bile su i Tanja Vasiljević i Glorija Alić, stručne saradnice u Regionalnom uredu OSCA-a u Travniku.

Gosp. Barale upoznao je muftiju zeničkog sa aktivnostima Regionalnog odbora OSCE-a u Travniku, naglašavajući da ovaj Odbor pokriva područja Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te da mu je osnovna zadaća monitoring provođenja vladavine zakona i upravljanja u lokalnim jedinicama samouprave. Gosp. Barale iskazao je i svoje interesovanje o radu i djelovanju Muftijstva zeničkog, naglasivši da je uloga vjerskih zajednica u izgradnji pomirenja, suživota i tolerancije u društvu, jedna od ključnih u BiH.

Nakon što se zahvalio gosp. Baraleu na posjeti, muftija zenički, između ostaloga, naglasio je da je Muftijstvo zeničko otvoreno za svaki vid saradnje u cilju postizanja zajedničkih interesa, uz uvažavanje različitosti koje karakterišu bh društvo. Također, muftija je istakao da je prvi korak u izgradnji pomirenja u BiH razvijanje principa međusobnog povjerenja, da dijalog nema alternativu, te da religijske zajednice u BiH mogu biti dio rješenja.

Na kraju, iskazana je spremnost za nastavkom dobre saradnje Muftijstva zeničkog i OSCE-a.