A+ A A-

Organiziran prijem za najbolje sakupljače zekata u 2016. godini

 

Na prijemu su bili imami, predsjednici džematskih odbora, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa koji su ostvarili najboje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadakatul-fitra u 2016. godini. U organizaciji Ureda za zekat, te u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 29. 12. 2016. godine organiziran je prijem za imame, predsjednike džematskih odbora, glavne imame i predsjednike izvršnih odbora medžlisa koji su ostvarili najboje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadakatul-fitra u 2016. godini. Uz domaćina šefa Ureda mr. Elnura Salihovića ovoj svečanosti prisustvovali su i prigodne govore održali zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović i rukovodilac Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH na Hamed ef. Efendić.

Džemati i medžlisi, čiji su predvodnici prisustvovali prijemu, odabrani su na osnovu relevantnih pokazatelja o rezultatima prikupljanja, a na prijedlog nadležnih muftijstava. Na prijemu je iskazana zahvalnost i poštovanje najuspješnijim u aktivnostima promocije i prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra i ujedno istaknuta činjenica o vrjednovanju truda svakog imama, glavnog imama, muftije, predsjednika džemata i medžlisa i svih drugih koji su u okviru Islamske zejadnice u BiH uključeni u ove aktivnosti i koji zajedno sa Uredom za zekat iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate na ovom polju. Aktivnosti Ureda za zekat i inovativan pristup na unapređenju svijesti o zekatu kao islamskom šartu i najvažnijem imovinskom ibadetu muslimana, kao i što praktičnijem pristupu i olakšavanju izvršavanja ove obaveze, postaju prepoznatljive u široj javnosti i imaju sve veće efekte, što svjedoče i rezultati prikupljanja zekata u ovoj i prethodnim godinama. 

Na kraju prijema imamima i predsjednicima džematskih odbora koji su ostvarili najbolje rezultate zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić dodijelio je prizananja, a prigodne poklone je uručio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović.

Nakon 48 godina sredstva zekata procentualno bila veća od sadekatu-l-fitra

U uvodnom izlaganju rukovodilac Ureda za zekat mr. Elnur Salihović kazao je: „Najvažnija stvar koja se desila kada je u pitanju prikupljanje zekata i sadakatul-fitra u 2016-toj godini jeste da je IZ u BiH nakon 48 godina od pokretanja akcije organiziranog prikupljanja zekata i sadakatul-fitra uspjela da nivo zekata podigne i uspjela je da u ukupnim prihodima zekata i sadakatul-fitra zekat procentualno bude veći od sadakatul-fitra.“

Hamed ef. Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, kazao je da Ured za zekat sakuplja, a da Ured za društvenu brigu dijeli dio tih sredstava. Uz dodjelu stipendija učenicima i studentima Ured za društvenu brigu ima još niz adresa na koje dodjeljuje pomoć onima kojima je ona potrebna.

Mr. Nusret ef. Abdibegović kazao je da Rijaset Islamske zajednice mora razvijati pristup ibadetima dvojako: educiranjem vjernika kako će izvršavati ibadete i organiziranjem one forme koja je počela sa Poslanikom pa nastavljena preko hulefa-i rašidina do današnjih dana.

Čestitao je Izrazivši radost što se sreo sa najboljim sakupljačima zekata mr. Husein ef. Smajić je kazao i ovo: „Uvijek sam govorio da treba prepoznati one koji vrijedno rade i koji čine opće dobro.“

O ibadetskim poslovima u koje spada i zekat i sadakatul-fitr brine ponajviše Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH na čijem čelu se nalazi mr. Nusret ef. Abdibegović.

Iz govora rukovodioca Ureda za zekat

Nakon što se zahvalio pozvanim gostima koji su na terenima BiH imali najbolji učinak u aktivnostima prikupljanja zekata i sadakatul-fitra u 2016. godini mr. Elnur Salihović je podnio kraći ekspoze o rezultatima koji su postignuti, iz kojeg smo izdvojili slijedeće:

„Zekat mora na svim nivoima i organizacionim jedinicama Islamske zajednice biti tretiran prvenstveno kao ibadet, islamski šart, koji donosi prihode koji moraju biti tretirani i trošeni sa posebnom pažnjom i u svrhe koje su tačno precizirane u okviru šerijatskih propisa. Pravo na prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, koje Islamska zajednica po šerijatskim propisima ima, jeste privilegija, ali je mnogo veća njena odgovornost i obaveza da uspostavi odgovarajući sistem prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra.

Pored određenih nedostataka koji se manifestiraju u sistemu promocije, prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra u okviru Islamske zajednice u BiH, činjenica o konstantnom rastu prikupljanja ukazuje da se Islamska zajednica, kada je ovaj sistem u pitanju kreće u pravom smjeru. Ipak, nakon gotovo pedeset godina od pokretanja organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, tek u 2016. godini je Islamska zajednica u BiH uspjela prikupiti veći iznos zekata od iznosa sadekatu-l-fitra. Iako postoji još prilično značajan ne iskorišten potencijal u prikupljanju zekata, veoma je važna činjenica, da zekat polahko zauzima mjesto koje mu pripada i da iz godine u godinu svijest o važnosti ovog islamskog šarta raste. Kada su u pitanju rezultati prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u 2016. godini, a oni su najznačajniji pokazatelj, koliko muslimani ispunjavaju ove obaveze, ukupno prikupljeni zekat i sadekatu-l-fitr u Bosni i Hercegovini i dijaspori, zaključno sa novembrom ove godine, iznosio je 14.063.547,00KM, što je za 1.321.468,00KM ili 10,9% više nego u 2015. godini.

Ukupno prikupljeni zekat i sadekatu-l-fitr na nivou cijele Islamske zajednice u BiH, uključujući i mešihate u Sandžaku-Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, iznosi oko 15,2 miliona KM.

Najveći iznos zekata i sadekatu-l-fitra na nivou muftijstava je prikupljen na području muftijstva sarajevskog, nešto više od 3 miliona KM. U medžlisu Sarajevo je prikupljeno 1.566.944,00 KM  i to je najveći iznos na nivou medžlisa u BiH. Kada su u pitanju krovne organizacije u dijaspori najveći iznos je prikupljen u Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike-ICNAB 1.478.740,00 KM. Džemat koji je prikupio najveći iznos zekata na nivou cijele zajednice je džemat Phoenix, gdje je prikupljeno 116.152,00 KM, a najviše u BiH džemat Vukovo, MIZ Tešanj 94.930,00KM, zatim Istiklal džamija u Sarajevu 91.000 KM.

U periodu 2010.-2016. godina ostvaren je rast prikupljenog iznosa zekata i sadekatu-l-fitra za više od 80% ili 6.155.000,00KM. U 2010. godini prikupljeni zekat i sadekatu-l-fitra je iznosio 7.905.907,00KM, dok je u 2016. godini iznosio 14.063.547,00 KM.“

 

Priznanja su dodijeljena

Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo,

Medžlisu Islamske zajednice Tuzla,

Medžlisu Islamske zajednice Tešanj,

Medžlisu Islamske zajednice Cazin,

Medžlisu Islamske zajednice Goražde,

Medžlisu Islamske zajednice Jajce,

Medžlisu Islamske zajednice Bosanski Kobaš.

 

Džematu Vukovo, MIZ Tešanj,

Džematu Istiklal džamije, MIZ Sarajevo,

​Džematu džamije Kralja Abdullaha, MIZ Tuzla,

Džemaut Kaćuni, MIZ Busovača,

Džemaut Zalik, MIZ Mostar,

Džemaut Obarak, MIZ Goražde,

Džematu Stijena, MIZ Cazin.

 

preporod.com