Promo banner

A+ A A-

Održano savjetovanje o vakufima za predstavnike medžlisa IZ Muftiluka zeničkog

U organizaciji Vakufske direkcije i Muftijstva zeničkog u četvrtak 08. 12. 2016. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske Zenica održano je savjetovanje za glavne imame, predsjednike i sekretare medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog o vakufima.

09 12 2016 01 savjetovanje vakufi zenica

Savjetovanju je prethodio sastanak muftije zeničkog dr. Ejub ef. Dautovića i direktora Vakufske direkcije dr. hfz. Senaida Zaimovića, na kojem je razgovarano o realizaciji zajedničkih projekata i unaprijeđenju saradnje Muftijstva zeničkog i Vakufske direkcije.

Savjetovanje je otvorio muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, koji je selamio učesnike, čestitao Vakufskoj direkciji na čelu sa direktorom hfz. dr. Senaidom Zaimovićem na projektima koje realizira, te istakao da je pitanje vakufa i vakufske imovine jedan od prioriteta u radu Islamske zajednice.

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zaimović govorio je na temu ‘’Informacioni sistem vakufske imovine, status projekta, kontrola sa osvrtom na način korištenja istog od strane medžlisa'', u okviru koje je učesnicima savjetovanja, između ostaloga, pojasnio značaj i prednosti formiranja baze podataka vakufske imovine.

Pravnik Vakufske direkcije Huso Salihović prezentirao je temu ‘’Vakuf u tranzicijskom periodu, promjene, usaglašavanja i formiranja zemljišne dokumentacije''.

Na savjetovanju je konstatovano da su vrlo važni ažurnost i pravovremeno zalaganje u vezi sa zaštitom vakufske imovine, te je ukazano na odgovornost svakog pojedinca i pravnog lica u zaštiti i unaprjeđenju vakufske imovine.