Promo banner

A+ A A-

U Kairu održana međunarodna konferencija o izdavanju fetvi u muslimanskim manjinskim zajednicama

U Kairu je 17. i 18. oktobra 2016. godine u organizaciji Vrhovnog egipatskog muftijstva održana Međunarodna konferencije pod nazivom „Naučna i stručna osposobljenost imama i fakiha za izdavanje fetvi u muslimanskim manjinskim zajednicama“.

Domaćin konferencije bio je vrhovni egipatski muftija dr. Šewqy Allam, koji je u avgustu prošle godine uz podršku značajnog broja institucija i pojedinaca iz arapskog i nearapskog svijetu, osnovao Generalni svjetski sekretarijat za fetve, čije je sjedište u Kairu i na čijem je čelu vrhovni egipatski muftija. Jedan od ciljeva Generalnog svjetskog sekretarijata jeste da bude vrhovna  vjerska instanca koja bi pomagala i  koordinirala rad muftijstava i drugih institucija koje izdaju fetve te na taj način promicala srednji put islama. Kairska konferencija je prvijenac ovog ustanovljenog tijela.

Iz Bosne i Hercegovine na konferenciji su prisustvovali dr. Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema , Salem ef. Dedović, muftija mostarski i Ahmed ef. Purdić sekretar Vijeća muftija.

Na konferenciji se raspravljalo o nekoliko važnih pitanja, među kojima su odgovornost institucija za izdavanje fetvi u svijetu prema muslimanskim manjinama, stručno osposobljavanje muftija i imama kako da se unutar tih manjina postave spram ekstremizma, i društvene, političke i pravne prijetnje muslimanskim manjinama, te kako se nositi sa tim izazovima.

A.P.

  • IMG_0683IMG_0683