Promo banner

A+ A A-

Međunarodna konferencija „Država i religije u Bosni i Hercegovini i Austriji“

gazi husrev begova bibliotekaU Sarajevu će 28. i 29. septembra 2016. godine biti održana međunarodna konferencija pod nazivom „Država i religije u Bosni i Hercegovini i Austriji: Pravni okvir za islam u europskom kontekstu“. Organizatori ove dvodnevne konferencije su Savezno mintstarstvo za Europu, integraciju i inostrane poslove Republike Austrije, Ministarstavo inostranih i civilnih poslova Bosne i Hercegovne i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zatim Austrijska ambasada u BiH te Austrijsko udruženje za kulturu.

"Bosna i Hercegovina i Austrija dijele historiju sekularne neutralosti prema relgiji u isto vrijeme održavajući jednako dobre odnose sa svim u državi prisutnim religijama. Na konferenciji će akademici i predstavnici europskih institucija i vjerskih organizacija diskutirati o ustavnim i pravnim okvirima za religije koji su se pokazali kao korisni za interkutturalnu i intereligijsku harmoniju. Stručnjaci će dublje razmotriti pitanje da li Bosna i Hercegovina i Austrija mogu poslužiti kao modeli za razvoj islama u europskom kontekst", poručili su organizatori ove konferencije. 

Ova konferencija biće održana u Gazi Huzrev-begovoj biblioteci, (ul. Gazi Husrev-begova 56a) u Sarajevu. Program konferencije možete pronaći ovdje.