A+ A A-

Sergija za pomoć narodu Makedonije

26 08 2016 01 poplave makedonija sergijaDanas je nakon klanjanja džume-namaza u svim džamijama u Bosni Hercegovini organizovana sergija za pomoć narodu Makedoniju.

„Kao država i narod mi smo prošli 2014. godine, kroz slično iskustvo kada su nas zadesile velike i iznenadne poplave, te stoga razumijemo stanje, patnju i potrebu makedonskog naroda“, poručeno je iz Uprave za vjerske poslove. S tim u vezi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je dao instrukciju da se u svim džamijama u BiH i dijaspori organizuje pomenuta sergija.

Podsjećanja radi, početkom mjeseca augusta Republiku Makedoniju je pogodilo veliko nevrijeme koje je prouzrokovalo katastrofalne poplave i odnijele 21 život, dok su deseci povrijeđeni i nestali, a više od 1.000 je evakuirano iz Skoplja i okolnih mjesta. Značajan broj ljudi je smješteni u prihvatnim centrima, a neki su smješteni kod prijatelja i rodbine. Poplave su prouzrokovale velike materijalne štete, uništene su stotine kuća i puteva, a nekoliko oblasti je bez struje.