A+ A A-

Uposlenicima Rijaseta predstavljena Dokumentacija sistema upravljanja kvalitetom

Jučer je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana prezentacija Dokumentacije sistema upravljanja kvalitetom za uposlenike Rijaseta.

Przentacija je započeta učenjem odabranih ajeta časnog Kur'ana koje je proučio hfz. Salih Halilović.

Nakon toga prisutnim se obratio direktor Uprave za pravne i administrativne poslove i Predstavnik rukovodstva za kvalitet, Ismail-ef Smajlović koji je u svom obraćanju ukazao na dosadašnje rezultate u pogledu uvođenja Sistemi upravljanja kvalitetom u Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i usvojenoj dokumentaciji: Politika kvaliteta, Priručnik sistema upravljanja kvalitetom u Rijasetu, 4 uputstva, 32 procedure, 86 obrazaca i drugo, pokazujući da je to plod ozbiljnog i kontinuiranog rada Tima za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom Rijaseta.

Konsultant, prof. dr. Halil Gutošić, je uposlenicima Rijaseta prezentirao QMS-Quality Management System-Sistem upravljanja kvalitetom izrađen u proteklom periodu za potrebe Rijaseta. Profesor Gutošić je putem multimedijalne prezentacije, u prvom dijelu prisutne upoznao sa općim odrednicama Sistema upravljanja kvalitetom, sa fokusom na to šta znači kvalitet i koliko je „opasan“ nekvalitet, kako općenito, tako i za poslovanje i aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a u drugom dijelu prezentacije je ukazao na master listu usvojenih dokumenata značajnih za poslovanje Rijaseta koje bi trebao pažljivo iščitati svaki uposlenik Rijaseta, jer upravo kroz rad i nastup svakog uposlenika se najbolje i gradi ugled Rijaseta.

Nakon toga prisutnim se obratio Zamjenik reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajić, koji je pozdravio prisutne te pohvalio rad Q-tima na čelu sa Ismail, ef. Smajlovićem dostignute rezultate, te ukazao da je za Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jako značajno da prati svjetske standarde i da kontinuirano teži ka stalnom usavršavanju.

U diskusiji sa učesnicima posebnu pažnju izazvala su pitanja o sistemu upravljanja kvalitetom za sve činioce organizacione strukture Islamske zajednice i o potrebi cjelodnevnog seminara radi još detaljnijeg upoznavanja sa sistemom upravljanja kvalitetom u Rijasetu.

Nakon diskusije Zamjenik Reisu-l-uleme je podijelio certifikate članovima Q-tima za interni audit, te je nakon ponovnog učenja ajeta časnog Kur'ana, Zamjenik reisu-l-uleme proučio hajr-dovu da se sve ove aktivnosti uspješno realiziraju.

Važno je istaći da je predstavljanju QMS dokumentacije prisustvovali rukovodioci organizacionih jedinica Rijaseta sa uposlenicima koji su na radnim obavezama kao i kolege koji su na godišnjem odmoru.

H.N.

  • 11