A+ A A-

Reisu-l-ulema primio članove organizacionog odbora manifestacije "Ramazan u Bosni"

Uz zahvale za podršku, organizatori Manifestacije su poklonili Reisu-l-ulemi levhu poznatog kaligrafa Muniba Obradovića iz Mostara.
Kroz program Manifestacije, koja se po drugi put održala u toku mjeseca Ramazana na platou Baščaršije od 17.06. do 21.06.2016. godine, prošli su djeca i omladina iz Bratunca, Bosanske Dubice, Banja Luke, Kotor Varoši, Janje, Bijeljine, te Hrvatske (Zagreb, Pula, Split, Gunja, Sisak, Rijeka), te pobjednici mektepskih takmičenja na niovu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u kiraetu i općem znanju.

19 07 2016 prijem ramazan u bosni

Reisu-l-ulema se zahvalio Organizacionom odboru Manifestacije i izrazio podršku da Manifestacija postane tradicionalan događaj tokom ramazana kao pokazatelj uspješnje saradnje Islamske zajednice i nevladinih organizacija islamskog određenja.

Članovi Organizacionog odbora Manifestacije su:

- Razim Čolić - direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH (predsjednik OO)

- Medina Mehmedović Mulalić - koordinatorica Odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama pri Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH (koordinatorica projekta)

- Bahrudin Čolo - predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH

- Ismet Bećar - Radio BIR

- Abdusamed Nasuf Bušatlić - predstavnik Udruženja Saff

- Adem Zalihić - predstavnik Udruženja Demus

- Esed Ivojević - predstavnik Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) i Udruženja Svitanje.

U programu pet večeri trajanja Manifestacije, družili smo se sa hafizima, a ove godine to su bili: Musa Biler iz Turske, Hamza Lavić, Omer Zulić, Salahuddin Hossein i Haris Čorbo.

Predavači su bili mr. Nusret ef. Abdibegović, mr. Mirza Mešić, Munib Obradović i Lejla Boškailo-Obradović, Mehmedalija Hadžić, Abdussamed Nasuf Bušatlić i Mensur ef. Pašalić. Recitacijama su se publici obratili Selma Alispahić, Benjamin Mušinović, Mirza Mušija, Rijad Gvozden, a ilahijama, kasidama i sevdalinkama prisutne su počastili horovi Ayman i Sejfullah iz Konjica, Hor Hazreti Hamza, Latif Moćević i Semin Rizvić.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je izložba kaligrafija mostarskog umjetnika Muniba Obradovića koja je održana u Kuršumliji.

Manifestacija “Ramazan u Bosni” predstavlja svojevrsni dar građanima Bosne i Hercegovine i Sarajeva od Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) koji već drugu godinu realizuje u saradnji sa četiri nevladine organizacije: Saff, AKOS, Demus i Svitanje koja su članice Koordinacije bošnjačkih NVO.

(akos.ba)