Promo banner

A+ A A-

Šest stotina mladih na zajedničkom iftaru ispod Starog mosta

Radost zajedničkog iftara u petak je ispod Starog mosta u Mostaru podijelilo preko šest stotina omladinaca, aktivista i članova Info-servisa za mlade Medžlisa IZ-e Mostar.

„Nakon velikog broja aktivnosti, druženja, predavanja, zajedničkih iftara, kulturno vjerskih programa ovo je kruna naših ramazanskih aktivnosti koje smo realizirali u mubarek mjesecu ramazanu. “, istakao je rukovodilac Info-servisa Arnel ef. Demirović. Zahvalan je mladima na odnosu koji su iskazali prema predivđenim programima. „Mjesec ramazan je Allah učinio posebnim. Ponajviše se to primijeti kod naše omladine koja je posebno svjesna tih vrijednosti. Bili su nam velika podrška u svakom planiranom programu, a večeras su do masovnim dolaskom to i potvrdili“, dodao je Demirović. Info–servis se ove godine opredijelio da afirmira islamske vrijednosti porodice a kako je naglasio iduće godine programi će im biti i zreliji i kvalitetniji.

Oduševljenje da iftare ispod Starog mosta nisu mogli sakriti ni aktivisti Info-servisa. „Ovo je jedinstvena prilika da se družimo, stičemo nova prijateljstva, da se upoznajemo, jer ovo se dugo pamti i ostaje dugo u sjećanju“, kazala nam je Lamija Jugo.  Osjećaje sreće nije mogao sakriti ni Maid Bucman. Mislim da je ovo veliki hajr za nas mlade i za našu budućnost. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u organizaciji ovog iftara, jer su nam dali podršku da lakše i dostojanstvenije živimo našu mladost. Oni koji nisu došli na ovaj iftar, a mogli su, mislim da su propustili puno toga“, rekao je Bucman.  Profesor vjeronauke Nihad Granulo ocijenio je da je ovoj vid ramazanskih aktivnosti jedan od najuspješnijih i najefikasnijih način pronošenja poruke morala i islamskih vrijednosti uopće.

Zajednički iftara izvanrednim izvedbama ilahija i sevdaliniki uveličala je Ema Jazvin, dok su specijalni gosti bili članovi iranske muzičke grupe Iman koji ovaj ramazan provode u Bosni i Hercegovini u okviru sporazuma Islamske zajednice u BiH i Iranskog kulturnog centra u našoj zemlji. Horskim učenjem Kur'ana, lijepih Božijih imena i ilahijom na bosanskom jeziku izmamili su burne aplauze razdragane mostarske publike. 

U kratkom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić istakao je kako zajedničkim iftarom mladost Hercegovine potvrđuje svoju privrženost Poslaniku islama i njegovoj misiji, kako na najljepši način potvrđuje opredijeljenost da će moralne vrijednosti kojima ih uči post i mjesec ramazan nositi u svome životu.  „Odavde ponesite one najljepše poruke  mira, tolerancije, ljepote islama, ponosa i dostojanstva. Odavde večeras ponesite najljepše vrline lijepog morala, i učinite da taj moral bude prepoznatljiv uvijek i na ulici, i u školi, fakultetu, u marketu i gdje god bili treba da pokažete ovu ljepotu sa kojom nas je obdario naš Gospodar“, poručio je Cikotić. 

H.E.

  • IMG_3780IMG_3780