Promo banner

A+ A A-

Obilježena trinaesta godišnjica od prve dženaze u Potočarima

Trinaesta godišnjica prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježena je u četvrtak 31. marta ove godine.

Obilježavanju je počelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe. Tome činu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić i imami s tog područja, načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović, te veliki broj Srebreničana i porodica žrtava koje su ukopane u Memorijalnom centru.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da je istina uže za koje se treba držati, ali je put krčenja prema istini težak. Ona je potrebna radi našeg potomstva, a majke Srebrenice su prvi svjetionici te istine. One imaju posebnu snagu, strpljenje i mudrost, i zato su uspravne i kadre da se bore. Radujemo se svakom tračku pravde i trudit ćemo se i dalje da dođemo do istine, istakao je muftija Fazlović.

- U Potočare treba dolaziti i s mjesta najvećeg šehitluka crpiti snagu. Na djecu treba prenositi istinu i odgajati ih da budu ljudi u istinskom smislu te riječi, te da svaki čovjek od njihovih riječi i njihovih djela, ima koristi. To je naša vjera, naša kultura, naša civilizacija, poručio je muftija.

Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica- otočari, rekao je da je Memorijalni centar mjesto kojeg uvijek treba obilaziti, graditi i nikada ne treba zaboraviti ono što se dogodilo. Potrebno je intenzivirati traženje, pronalaženje i ukop nestalih u Memorijalnom centru, kazao je Ahmetović.

Pored prve dženaze31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava srebreničkog Genocida, iste godine 11. jula ukopane su 282 žrtve, dok je 20. septembra, ukopano još 107 žrtava. Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 posmrtnih ostataka žrtava. 

(www.muftijstvotz.ba)

  • 0101