A+ A A-

Livno: Održan seminar „Islamska zajednica u borbi protiv poroka“

Islamska zajednica u BiH je uočila realne potrebe mladih od 13 do 30 godina koji žive u vrlo turbulentnom vremenu sa mnogo otvorenih pitanja, dilema i problema. U okviru plana rada Uprave za vjerska pitanja, možemo kazati da su definirani prioriteti, a jedan od glavnih ciljeva jeste da se mlade usmjeri prema univerzalnim vrijednostima u društvu i da im se ukaže na štetnost negativnih ponašanja kao što su bolesti različitih ovisnosti, nasilje kao i svi drugi vidovi ekstremizma. Shodno tome je u utorak, 29.03.2016. godine u Livnu održan jednodnevni interaktivni seminar „Islamska zajednica u borbi protiv poroka“ za vjerske službenike Muftijstva mostarskog koji će po okončanju istog raditi sa ciljanom grupom.

Dobrodošlicu sudionicima seminara je poželio glavni imam MIZ Livno, Dževad ef. Hadžić koji je pozdravio održavanje seminara u Livnu kao svojevrsno priznanje Islamske zajednica za višegodišnji uspješan rad ovog medžlisa i njegovih uposlenika, ali i prepoznavanje problema u društvu sa kojima se treba uhvatiti u koštac. Na seminaru je izlagalo nekoliko stručnjaka, a prvi je govorio dr. Enes Svraka, šef Odjela za mekteb i rad s mladima Uprave za vjerske poslove Rijaseta, na temu Predstavljanje plana i programa rada s mladima u Islamskoj zajednici i smjernice u tom pogledu, naglasivši značaj planskog rada s mladima u vremenu sa puno izazova i problema. Bahrudin ef. Čolo, stručni saradnik za razvoj vjerskog života u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ, je vrlo poučno govorio o primjerima poslaničke misije u borbi protiv društvenih devijacija, istaknuvši važnost slijeđenja Muhammeda, a.s. u našoj svakodnevnici. Psihologinja i psihotarapeut Aida Tule je zapaženo govorila na temu "Razumijevanje procesa udaljavanja i približavanja zdravoj ljudskoj prirodi–primjenjena pozitivna psihologija”, naglasivši značaj zdrave ljudske prirode i ostvarenju iste kroz zajednički angažman svakog pojedinca u zajednici. Anes Šabanović je predstavio JU CROPS govoreći o rezultatima i značaju ove ustanove kako za pojedinca tako i za društvo općenito. Pedagog-psiholog Samir Hodžić govorio je na temu Odnos moralnog religijskog uvjerenja, porodičnih odnosa i ovisničko ponašanje mladih, gdje su se sudionici seminara mogli upoznati o problemu ovisnosti, negativnim posljedicama ali i prevenciji od iste. Mersudin ef. Memiš je zapaženo govorio na temu Kladionice porok mladih u Bosni i Hercegovini, prezentirajući sve negativnosti ove anomalije u bh društvu. Mr. Medina Mehmedović-Mulalić, stručna saradnica u Odjelu za odnose s nevladinim sektorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu, je govorila na temu Vjerom motivirane nevladine organizacije i udruženja u BiH –presjek stanja, a dok je o političkoj strukturi i mogućnostima NVO sektora nešto više kazao mr. Muhamed Jugo, stručni saradnik u Odjelu za zapadni svijet.

Na kraju možemo zaključiti da je ovaj seminar bio uspješan i da je protekao u radnoj atmosferi sa mnogo korisnih saznanja koja treba implementirati sa ciljnom grupom na terenu za dobrobit sviju. Također je najavljen drugi dio seminara za dva mjesec, nakon što se realizira projekat o problemu kladionica na terenu Livna kojeg je Islamska zajednica prihvatila i finansijski podržala, a kojeg će sprovesti uposlenici MIZ Livno sa omladinom.

Adis Sultanović

  • 0101