Promo banner

A+ A A-

Ekskluzivni intervju Serža Bramerca za Preporod

31 03 2016 preporod novi broj 1Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc dao je prvi veći intervju nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću za čitaoce Preporoda.

U intervjuu za Preporod Bramerc komentira presudu Karadžiću, daje ocjenu rada Haškog tribunala, govori o prioritetima u radu i nužnosti procesuiranja zločina na nacionalnim sudovima u zemljama bivše Jugoslavije, te konstatira: “Ono što je ustanovljeno u sudnici sada mora postati dio obrazovanja i javne diskusije.“

Preporod je bio na izricanju presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu kojom se na svojevrstan način daje karakterizacija rata u Bosni i Hercegovini kao udruženi zločinački poduhvat nastao 1991. godine s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata putem činjenja zločina.

Preporod donosi izvještaje sa promocije sedam novih hafiza u proteklih 15 dana i bilježi izvanredan uspjeh porodice Bektaš iz Travnika čiji su svi članovi, njih šest, hafizi Kur'ana.

Prilog Preporoda je posvećen jubileju 100 godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj i tim povodom za Preporod govore muftija Aziz ef. Hasanović i istaknuti aktivisti i članovi Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Kandidaturu na parlamentarnim izborima u Srbiji pojašnjava Muamer Zukorlić, a Preporod podsjeća i na hronologiju političkih rješenja i slabljenja pozicije Bošnjaka u Mostaru.

Također muftija mostarski Salem ef. Dedović piše o Mostaru, Hadžem Hajdarević u rubrici Iverje evocira sjećanje na profesora Ibrahima Džananovića, a dr. Muhamed Baščelić piše o institucionalnom dijalogu muslimanskih zajednica u Njemačkoj.

Preporod je dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.