Promo banner

A+ A A-

Muftija Ljevaković: Nijedan imam ne može predvoditi džuma-namaz bez dekreta Islamske zajednice

Enes Ljevaković, muftija sarajevski i član Vijeća za fetve pri Rijasetu IZ-a u BiH, smatra štetnim vaninstitucionalno formiranje i djelovanje paradžemata, tj. neformalnih grupica ljudi koji se okupljaju u privatnim objektima radi obavljanja nekih vjerskih obreda, a čije organizirano obavljanje spada u isključivu nadležnost Islamske zajednice.

muftija enes ljevakovic

"Takvo djelovanje narušava njeno jedinstvo, otvara prostor za unošenje smutnje i razdora te za razne oblike manipulacije i instrumentalizacije, a pojedinci i grupice u tim izoliranim i zatvorenim paradžematima pogodno su tlo za širenje ideja isključivosti i nasilnog ekstremizma", kazao je prof.dr. Enes Ljevaković.

Nijedan imam ne može predvoditi džemat, prije svega džuma- namaz u džematu, bez dekreta (murasela) nadležne islamske vlasti, tj. reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i obavljanje te dužnosti bez murasele narušava institucionalni autoritet Zajednice i reisu-l-uleme.

"To je zapravo pokušaj da se kroz anarhiju i nered uspostave paralelni džemati i zajednica, s dalekosežnim negativnim posljedicama po islam i muslimane na ovim prostorima", naglasio je Ljevaković.

Na području Muftiluka sarajevskog, iako su informacije nepotpune, takvih ilegalnih mjesta u kojima određene osobe i grupice obavljaju neke vjerske obrede ima desetak.

"Najviše ih je, prema našim saznanjima, djelo onih koji sebe smatraju 'selefijama', ili kako ih neki kolokvijalno, pežorativno nazivaju 'vehabije'. Također, ovdje djeluje i tzv. Džemat ahmedije kao i neke prošiitske organizacije i grupice. Sve ove grupacije, odnosno paradžemati, svoje vjerske i duhovne autoritete imaju izvan institucije Islamske zajednice, njezinih organa i ustanova", naveo je Ljevaković.

Nakon propisa Rijaseta IZ-a u BiH koji je obavezao glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju s organizatorima i predvodnicima, nelegalnih džemata, kako bi se oni pripojili Islamskoj zajednici i svoj rad uskladili s njenim pravilima, muftija Ljevaković kaže da su poduzete aktivnosti na uspostavljanju kontakata i razgovora s predvodnicima tih paradžemata još u početnoj fazi tako da o tom pitanju nemaju dostatnih relevantnih informacija.

Očekuje da će članovi tih paradžemata, ma koje provenijencije bili, uvidjeti neophodnost njihovog integriranja u regularne džemate u okviru Islamske zajednice, u skladu s Ustavom Islamske zajednice, i da u tom smislu neće biti većih problema.

Sva mjesta u kojima se obavljaju vjerski obredi mimo struktura Islamske zajednice i Tarikatskog centra, koji djeluje unutar sistema Zajednice, Ljevaković kaže da podliježu zahtjevu za integracijom unutar sistema Islamske zajednice, ili njihovom prestanku radu (samo)dokidanjem.

"Nije dobro što pojedini mediji kreiraju atmosferu linča, progona, koriste govor mržnje, atakuju na dostojanstvo, čast i dignitet pojedinih osoba na temelju vanjskog izgleda, nekih formalnih stvari, nesvjesno koristeći slične metode koje koriste oni protiv kojih govore i pišu", naglasio je Ljevaković.

Ponašaju se istovremeno, dodao je, kao tužilac, sudija i egzekutor.

"Nisam siguran da će takvo ponašanje rezultirati bržem, efikasnijem i na zakonu zasnovanom rješavanju problema paradžemata", kazao je.

Podsjeća da ni Muhammed a.s. nije dozvolio uspostavljanje paradžemata u njegovo vrijeme, već je to osujetio, dok je Kur'an nelegalno izgrađenu džamiju okvalificirao kao štetan postupak i pokušaj unošenja razdora među vjernicima.

Muftija Ljevaković pojašnjava da je Hanefijski mezheb nastao na tragu i u okrilju škole "ehli-r'eja“, racionalističke orijentacije, odlikuje se potrebnom fleksibilnošću i adaptibilnošću, ovdje je prisutan više stoljeća, bez konkurencije i prisustva drugih mezheba, "ako da je potpuno nepotrebno u mezhepski kompaktnu zajednicu samovoljno, nekritički unositi elemente drugih mezheba ili pokušavati instalirati novi mezheb“.

"To je beskoristan i neopravdan, a u realnosti se pokazalo i kao štetan, eksperiment. U višemezhepskim sredinama kroz historiju je bilo mnogo međumezhepskih trzavica i nesuglasica, pa i sukoba, a to nam je u ovom vremenu i ovim okolnostima dodatno, a posve nepotrebno, opterećenje i uteg", zaključio je muftija sarajevski prof.dr. Enes Ljevaković.

(FENA)