Promo banner

A+ A A-

Završena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2013.“

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 11. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2013.“, koja je ove godine trajala od utorka 06. augusta kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

last-zen-08-2013-1

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, pozvao je prisutne da čuvaju vrijednosti Bosne i Hercegovine u njenim različitostima kulture, tradicije i suživota jednih s drugima, a ne jednih pored drugih,  te da se zavjetujemo da ćemo čuvati svoju vjeru, svoju domovinu i svoju porodicu.

Izaslanik reisu-l-uleme na ovogodišnjoj „Lastavici“ bio je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić. U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija banjalučki istakao je da se na Lastavicu i mjesta slična Lastavici treba dolaziti i zbog dogovaranja, zbog susretanja, te da su posjete dovištima jedan od načina da sebe i svoje porodice, prije svih djecu i omladinu, sačuvamo od devijantnih „trendova“ kojima smo izloženi.

Muftija zenički i muftija banjalučki u svojim obraćanjima ukazali su na važnost predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, apostrofirajući da se na popisu izjasnimo: nacionalno – Bošnjaci, jezik - bosanski, vjeroispovijest - islamska.

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je proučio Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio hfz. Ismet ef. Spahić, počasni predsjednik „Lastavice“.

Već pet godina na Lastavici se dodjeljuju priznanja koja je ustanovio muftija zenički.

Priznanje „Sultan Mehmed Fatih“ koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, očuvanju sigurnosti i doprinos u ukupnoj bezbjednosti građana u Bosni i Hercegovini, za 2013. godinu dodijeljeno je gosp. Semiru Šutu, načelniku Sektora uniformirane policije MUP-a ZE-DO kantona.

Priznanje „Lastavička Plaketa“ koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifetsacije „Lastavica“ za 2013. godinu dodijeljeno je BZK „Preporod“ Zenica. Priznanje je preuzela predsjednica BZK „Preporod“ Zenica, g-đa Amna Sofić.

Priznanje „Lastavička Povelja“ koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2013. godinu dodijeljeno je muftiji banjalučkom Edhem ef. Čamdžiću.

  • 0101