A+ A A-

Na šehidskom mezarju Kovači obilježen Dan šehida

Sarajevo, 9. avgust 2013. (MINA) - Drugi dan ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

Danas u 10,00 sati šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu posjetile su delegacije državnih organa, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Islamske zajednice ,boračkih udruženja i šehidskih organizacija, Vlade Federacije, delegacije drugih institucija, porodice i rodbina šehida i brojni građani.Oni su položili vijence i cvijeće na mezarje.

Na mezaru prvog Predsjednika R BiH Alije Izetbegovića u ime šehidskih porodica i udruženja obratio se Izet Ganić.

Zatim su hafizi proučili Jasin i dovu pred dušu šehida.

reis-dan-sehida-08-013-

Nakon učenja Jasina prisutnim se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

MINA u cijelosti prenosi obraćanje Reisu-l-uleme:

-Poštovani roditelji i članovi porodica šehida, draga braćo i sestre, prijatelji

Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježavamo Dan šehida, sjećajući se naših najboljih sinova i kćeri, očeva i majki, koji su dali živote za našu domovinu i našu slobodu. Njihovi životi i imena naših gazija upisani su u knjigu vječnosti, koja je otvorena i koja će se dopisivati imenima onih koji će zemlju čuvati i braniti od dušmana tokom vremena.

Uvijek je bila čast i uvijek će biti čast braniti svoju domovinu i svoj narod. Ovdje u Sarajevu, gore u Bihaću, dolje u Mostaru i na svim drugim bedemima naše domovine iskovano je viteštvo našeg naroda. Na Kovačima i brojnim drugim šehitlucima bijeli nišani su uskličnici našega pamćenja na to viteštvo.

Najbolji naši sinovi svojom žrtvom su sačuvali zemlju i osigurali opstanak našeg naroda, kojem je bila namijenjena sudbina potpunog uništenja u progonu, zločinu i genocidu. Naši vitezovi učinili su to hrabro i časno, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem (Allah mu se smilovao), ne napravivši ni najmanju mrlju na obrazu našeg naroda.

I danas, dok se prisjećamo njihove velike žrtve, koja nas nadahnjuje, osjećamo isti dug prema zemlji i prema njima.

Taj naš dug nikada neće prestati, dok je svijeta i vijeka. Uvijek će naši šehidi biti u našim dovama i bit ćemo im zahvalni za život kojeg živimo. Mi živimo po njima, naši životi produžetak su njihovih života i dok je tako oni će čuvati ovu zemlju.

Braćo i sestre.

Neka se svako od nas živih u svom srcu zakune Allahu da će uvijek čuvati ovu našu rodnu grudu i naš zavičaj. Neka naši životi budu predani vjeri i zemlji, onako kako to sinovi i kćeri treba da čine. Tu svoju obavezu i taj svoj zavjet ispunit ćemo samo ako budemo budni, trezveni i strpljivi u odbrani časti, slobode i dostojanstva našeg naroda i suvereniteta i nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Zbog toga živimo i to je naš jemin Bogu i našim šehidima da ih nećemo izdati, niti osramotiti.

Milostivi Bože, smiluj nam se na dunjaluku i uvedi nas u džennetske bašče, s našim odličnicima šehidima, što su nas pretekli u povratku Tebi. Podari njihovim roditeljima sabur i uvedi ih u njihovo društvo u džennetskim perivojima.

Njihovoj djeci dadni ponos i dostojanstvo među našom djecom.

Allahu naš, Koji sve čuješ i sve znaš, daj nam mudrosti, znanja i snage da ne izgubimo ono što su naši dobro šehidi odbranili! Daj nam razboritosti u našem odupiranju nerazboritima. Sačuvaj našu domovinu i našu slobodu, čast i dostojanstvo u njoj!

Amin.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu pred džumu namaz proučena hatma dova šehidima kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

  • 0101