Promo banner

A+ A A-

Zajednički iftar u Gradačcu

U četvrtak 11. jula 2013. godine Istanbulska općina Bajram-paša priredila je iftar u Gradačcu na sportskom poligonu Luke kod osnovne škole Ivan G. Kovačić. Pomoć u organizaciji iftara pružili su općina Gradačac i Medžlis IZ Gradačac. Bilo je prisutno preko 2000 muslimana i muslimanki iz svih gradačačkih džemata. Prije i poslije iftara priređen je vjerski program koji se sastojao od učenja Kur'ana i ilahija u izvođenju hafiza i hora iz Turske. Prisutnima su se obratili predstavnik općine Bayrampaša, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić, a glavni imam Nusret ef. je proučio dovu poslije jela. Ovo je po prvi puta da se u Gradačcu organizira ovakav iftar na otvorenom. Cilj ovih iftara je jačanje bratstva i širenje poruke mira u svijetu.

zaj-ift-gradacac-07-2013-1

Atmosfera je bila predivna i prijateljska. Bilo je tu djece, omladine i starijih. Iftaru su se pridružili i učesnici Marša mira iz Gradačca koji je organiziran u okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici.

Inače, općina Bayrampaša iftarski program Ramazan na Balkanu pod motom „Bratstvo ne poznaje granice“ priređuje već devetu godinu. Svake godine iftari se priređuju u drugim gradovima na Balkanu. Ekipa koja je zadužena za realizaciju ovih iftara u toku ramazana sastoji se od rukovodioca, hora i pomoćnog osoblja. Logistiku čine tri velika kamiona koji su tako konstruirani da služe za kuhinju, za binu, za transport stolova, stolica i prateće opreme i za spavanje.

Zahvaljujemo općini Bayrampaša na čelu sa načelnikom Atilom Aydinerom na iftaru, na porukama bratstva, mira i prijateljstva.

Nusret ef. Kujraković