Promo banner

A+ A A-

Izjava britanskog premijera povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Izjava britanskog premijera Davida Camerona povodom obilježavanja

18. godišnjice od genocida u Srebrenici

david-cameronNa današnji dan, prije osamnaest godina, 11. jula 1995. godine, snage pod komandom Ratka Mladića zauzele su grad Srebrenicu u Bosni i Hercegovini. U danima koji su uslijedili više od 8.000 muškaraca i dječaka je ubijeno a do 30.000 žena i djevojčica je nasilno protjerano. I sada pamtim užas ovih događaja a danas me ponovo obuzima osjećaj najdubljeg saosjećanja sa ožalošćenim.

Važno je da ne zaboravimo ove događaje. Srebrenica je bila snažan pokazatelj šta se može desiti kada se mržnja, diskriminacija i zlo ne zaustave. Drago mi je što je vlada bila u mogućnosti da sarađuje sa “Remembering Srebrenica”, inicijativom posvećenoj komemoraciji i odavanju počasti žrtvama Srebrenice, u organiziranju ceremonije sjećanja koja se po prvi put ove godine održava u Londonu.

Mnoga toga se promijenilo u Bosni i Hercegovini od onih mračnih dana ranih devedesetih. Prijetnja nasiljem više ne visi tako snažno nad građanima. Ipak, pred Bosnom i Hercegovinom je još uvijek put koji treba preći ako želi ostvariti svoj potencijal i pozicionirati se kao članica EU i NATO, vršenjem pune uloge kao stabilna i suverena država.

Velika Britanija je čvrsto predana pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarivanju ovog cilja. Osigurati da Bosna i Hercegovina bude tolerantna, inkluzivna i u trajnom miru mora biti trajni pomen sjećanju na Srebrenicu.