Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica u Sloveniji osigurala godišnju platu za imama u Srebrenici

srebrenicaIslamska zajednica u Republici Sloveniji i ove godine osigurala je godišnju platu za jednog imama na području Medžlisa IZ Srebrenica. Nakon rasprave na sjednici Sabora IZ u BiH od 14. aprila 2012. godine, kada je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić ispostavio problem financiranja imamskih plata u Medžlisu IZ Srebrenica kao i druge financijske probleme s kojim se suočavaju u Srebrenici, IZ u Sloveniji pokrenula je aktivnosti i već drugu godinu osigurala jednu imamsku godišnju platu.

Uplata sredstava izvršena je 28. juna 2013. godine, na račun Medžlisa IZ Srebrenica.

U Srebrenici se dogodio genocid 1995. godine. Naša je dužnost da pomognemo svima koji su smogli snage i vratili se u Srebrenicu gdje pokušavaju organizirati dostojanstven život, a posebno imami koji su veoma važan faktor prilikom uspostave normalnih uvjeta za život tih ljudi. Zabrinjava nas činjenica da pitanje financiranja Medžlisa IZ Srebrenica i njegovih uposlenika još uvijek nije u cijelosti riješeno unatoč nekolikim raspravama na sjednicama Sabora IZ u BiH.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u projektu sakupljanja sredstava za jednu godišnju platu za imama na području Srebrenice.

Ovogodišnjoj dženazi u Potočarima prisustvuju muftija dr. Nedžad Grabus i sekretar IZ u Sloveniji Nevzet Porić.