Promo banner

A+ A A-

Britanski Channel 4 će emitovati ezan tokom ramazana

ramazan-ilustracija-2Britanska televizija Channel 4 najavila je da će emitovati pozive na molitvu tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Šef Ralph Lee ističe kako je činjenica da 2,8 miliona muslimana u Velikoj Britaniji slavi sveti mjesec puno važnija od, naprimjer, obilježavanja godišnjice krunisanja britanske kraljice.

"Gotovo pet posto stanovništva obilježava ramazan. Možemo li to isto reći za druge nacionalne događaje poput obilježavanja godišnjice krunisanja kraljice. Želim da ljudi razmišljaju o islamu na načine koji nisu povezani s terorizmom", rekao je on.

Međutim, britanska Nezavisna partija ističe kako Channel 4 rizikuje daljnje raspirivanje tenzija koje su na snazi od ubistva vojnika Leeja Rigbyja, koje se povezuje sa navodnim islamskim ekstremistima, piše The Sun.

Channel 4 će, počevši od narednog utorka, kada počinje ramazan, svakoga dana tokom svetog mjeseca emitovati ezan mujezina Hassena Rasoola, kojim će obilježiti kraj vremena za sehur tog dana. Prvoga dana ramazana Channel 4 će snimkom u trajanju od 20 sekundi obilježiti pozive na pet dnevnih molitvi muslimana. Pripadnici muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji sa radošću su primili ovu vijest te ističu kako je islam najbrže rastuća religija u toj zemlji.

(www.klix.ba