A+ A A-

Sergija u Fond za pomoć povratničkim džematima u Bosni i Hercegovini

sergija-povr-dzemat-07-2013Jedanaesti juli 1995. godine ostat će trajno upamćen po genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i bosanskog Podrinja i bit će zabilježen kao kulminacija stravičnih zločina i stradanja našeg naroda, razaranja naših domova, džamija, mesdžida, džemata i kompletne infrastrukture i dobara.

Međutim, i nakon svih ratnih stradanja, Bošnjaci snagom svoje vjere i volje, s Božijom pomoći, ne odustaju od svog zavičaja i, gdje god su ostvareni minimalni uvjeti, vraćaju se na svoje i iznova grade. Raduje i ohrabruje činjenica daje naš narod odmah po povratku u svoja mjesta gradio džamije i uspostavljao džemate.

Nakon što su izgradili džamije i osnovnu infrastrukturu, našim povratničkim džematima potrebna je snažna podrška i pomoć. Većina našeg bošnjačkog stanovništva u povratničkim džematima je starije životne dobi, a radno sposobni su još uvijek diskriminirani u ostvarivanju prava na rad što uveliko usložnjava njihove ekonomske prilike.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 12. redovnoj sjednici usvojio je zaključak kojim se, povodom 11. jula i sjećanja na genocid u Srebrenici, od ove godine ustanovljava redovna godišnja sergija na kojoj će se u svim džematima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i džematima u bošnjačkoj dijaspori prikupljati sredstva u Fond za pomoć povratničkim džematima u Bosni i Hercegovini.

- Svjesni smo značaja i važnosti ezana i džematskih okupljanja u svakom džematu i čvrsto vjerujemo da ćemo s našom solidarnošću i zajedničkim snagama održati vjerski život aktivnim u svim povratničkim džematima u Bosni i Hercegovini. Sergija za ovu namjenu organizirat će se u svim džematima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i džematima u bošnjačkoj dijaspori, u petak nakon džuma-namaza, 5. jula 2013. godine. Osvjedočeni u dosadašnju međusobnu solidarnost džemata širom Islamske zajednice, čvrsto vjerujemo da će ona doći do izražaja i ovoga puta, poručeno je iz Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta.