Promo banner

A+ A A-

Svečana Akademija svršenika Hatme sarajevskih mekteba

Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u subotu 08. juna tekuće 2013. godine povodom završetka mektebske nastave za školsku 2012/13. godinu, organizovao Prvu svečanu akademiju svršenika hatme i učača Kur'ana sarajevskih mekteba „KUR'AN PO MOM SRCU PIŠE“. Akademija je upriličena u Istiklal džamiji na Otoci sa početkom u 10:00 sati. Učesnici Akademije su bili mektebski polaznici iz svih 130 sarajevskih mekteba, koji su završili hatmu u ovoj mektebskoj godini ili uče u Kur'anu, njih oko 900, koji su prije svečanosti zajedno sa svojim muallimima ispunili plato – harem Istiklal džamije, i tako upriličili jako lijep prizor! Ulazak u džamiju uz tekbire i sjedanje u safove je također bio događaj koji će mnogima ostati u sjećanju.

miz-sar-svec-ak-hat-2013-1

Podstaknuti hadisima Allahovog Poslanika u kojima kaže da je učenje Kur'ana i podučavanje Kur'anu jedan od najboljih ibadeta, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je odlučio da ove godine, na prelijep i jedinstven način obilježi kraj mektebske godine, upravo sa ovom smotrom onih po čijim srcima Kur'an piše i pisaće. Svečanost je otpočela ašeretom koje je proučila Amina Išerić, nakon čega se prisutnima obratio zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo, koji je govorio o detaljima vezanim za kraj mektebske godine, spomenuvši i čestitavši najboljim mektebima u protekloj mektebskoj godini. Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, koji je čestitao učačima Kur'ana, kazavši kako su svi oni najbolji, jer su izabrali put Kur'ana i zato što se vole družiti uz Časnu Knjigu, koja donosi uspjeh i sreću na oba svijeta. Svečanu akademiju su uljepšali članovi hora MIZ Sarajevo „Mektebski bulbuli“ koji su izveli nekoliko prelijepih ilahija. Završne odlomke iz Kur'ana su proučili učesnici ovogodišnjeg finalnog mektebskog takmičenja iz kiratea: Pleh Dženisa, Išerić Abdullah, Kapo Aiša, Avdić Ahmed i Čorbo Harun, nakon čega je pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović proučio dovu, čime je okončana Prva svečana akademija svršenika hatme i učača Kur'ana sarajevskih mekteba „KUR'AN PO MOM SRCU PIŠE“.

MIZ Sarajevo je svim učesnicima obezbijedio skromne hedije – poklone, nakon čega je na platou ispred Istiklal džamije upriličeno zajedničko fotografisanje. Akademiji je prisustvovao veliki broj džematlija i roditelja, koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost.

  • 000000

(www.medzlis-sa.ba)