Logo

Reisu-l-ulema posjetio Muftijstvo zeničko

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović u ponedjeljak 17. juna 2013. godine boravio je u zvaničnoj posjeti Muftijstvu zeničkom. Ovo je njegova prva zvanična posjeta Muftijstvu zeničkom nakon stupanja na dužnost poglavara Islamske zajednice u BIH. U pratnji Reisu-l-uleme bio je šef Kabineta Razim ef. Čolić.

zen-muf-pos

Po dolasku u Zenicu Reisu-l-ulema prvo je posjetio Ured muftije zeničkog gdje se susreo sa muftijom zeničkim mr. Ejub ef. Dautovićem. Tom susretu prisustvovali su i članovi Savjeta Muftiluka zeničkog: mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj, Sulejman ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići, Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Žepče, Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Maglaj, Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Teslić i prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF u Zenici.

Muftija zenički i članovi Savjeta Reisu-l-ulemi su prezentirali informaciju o stanju vjerskog života na području Muftiluka zeničkog. Na sastanku se razgovaralo i o radu Islamske zajednice u domovini i izvan nje. Posebna pažnja posvećena je radu Islamske zajednice u povratničkim džematima i medžlisima.

zen-muf-pos2

Članovima Savjeta Muftiluka zeničkog Reisu-l-ulema je savjetovao da vode računa o čuvanju svog i ugleda Islamske zajednice, ističući: ''Naša misija je da naša lica okrenemo ljudima, da budemo sa njima, da budemo blizu njih, da čujemo njihove potrebe, htijenja i probleme. Važno je da naš da'vetski rad bude konstantan.Važno je da imamo dobro organiziranu zajednicu.''

Obraćajući se muftiji zeničkom i članovima Savjeta Muftiluka, reisu-l-ulema je također naglasio: ''Poštovani muftija, tebi i glavnim imamima zahvaljujem se i čestitam na predanosti i marljivosti koju pokazujete u svom radu''.

Nakon sastanka u Uredu muftije, prva zvanična posjeta Reisu-l-uleme Muftiluku zeničkom nastavljena je susretom sa predstavnicima političkog, privrednog i društvenog života Muftiluka zeničkog i ZE-DO kantona, uz svečani ručak u Hotelu ''Zenica'' u Zenici, koji je u čast Reisu-l-uleme priredio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

zen-muf-pos3

Boravak Reisu-l-uleme na području Muftiluka zeničkog nastavljen je posjetom Medžlisu Islamske zajednice Doboj gdje je upriličen susret sa glavnim imamom mr. Bajro ef. Džafićem, predsjednikom IO gosp. Murvetom Bajraktarevićem i članovima Izvršnog odbora Medžlisa. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima rješavanja problema s kojima se susreće povratnička populacija na području Doboja. Konstatovano je da se na područje Doboja vratilo preko 25000 protjeranih Bošnjaka, što predstavlja najbrojniji povratak prognanih na području BiH.

Prvu zvaničnu posjetu Muftijstvu zeničkom Reisu-l-ulema je završio posjetom Općini Doboj, gdje se susreo sa gradonačelnikom gosp. Obrenom Petrovićem, potpredsjednikom RS gosp. Enesom Suljkanovićem i predsjednikom SO Doboj gosp. Esminom Mahmutovićem. Na sastanku Reisu-l-ulema je istakao potrebu intezivnije pomoći u prevazilaženju problema s kojima se susreću povratnici, prije svega obezbjeđenje preduvjeta za održiv povratak kroz zapošljavanje, ali i ostvarenje drugih prava, kao što je pravo na nacionalnu grupu predmeta za bošnjačke đake.

zen-muf-pos4

Na kraju, muftija zenički zahvalio se Reisu-l-ulemi na posjeti Muftijstvu zeničkom, izrazivši zadovoljstvo susretima i posjetama realiziranim u toku boravka Reisu-l-uleme na području Muftiluka zeničkog.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.