Promo banner

A+ A A-

MIZ Sarajevo bogatiji za još jednog hafiza: Hašim ef. Zahirović novi hafiz

has-zah-hafU nedjelju 16. juna tekuće 2013. godine, poslije podne namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, upriličen je veliki i mubarek događaj, hafiska dova hafizu Hašim ef. Zahiroviću, imamu u džematu Vitkovac, MIZ Sarajevo.

U prisustvu velikog broja rodbine, prijatelja i kolega hafiza Zahirovića, ali i značajnog broja hafiza iz Sarajeva, Goražda, Travnika, Tešnja i Zenice, program je počeo nakon klanjanja podne namaza koji je predvodio izaslanik reis-ul-uleme hfz. Ismet ef. Spahić. Dobrodošlicu svima je poželio drugi imam Begove džamije hfz. Salih ef. Halilović, koji je u ime Gazi Husrev-begovog vakufa čestitao novom hafizu! Zatim su prisutni hafizi proučili po jedan odlomak iz Kur'ana nakon čega je muhafiz hafiza Zahirovića, hfz. Mensud ef. Đulović proučio hafisku dovu.

U svojstvu domaćina   prisutnima se obratio i hafizu Hašimu čestitao glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović naglašavajući nagradu za sve oni koji postanu hafizi Allahove Knjige i izražavajući zadovoljstvo što je MIZ Sarajevo bogatiji za još jednog hafiza. Poslije glavnog imama riječ je imao izaslanik reis-ul-uleme i predsjednik Komisije za polaganje hifza Rijaseta IZ u BiH hfz. Ismet ef. Spahić, koji je poručio prisutnima da se što više druže uz Kur'an jer Kur'an tjera svako zlo. Hfz. Spahić je istakao da je Komisija uživala slušajući i preslušavajući hfz. Zahirovića, te je iznio nekoliko činjenica koje hrabre, poput one „ da je Komisija u prvoj polovici ove godine već preslušala 20-tak hafiza, da njih trojica završavaju hifz ovih dana, a da trojica novih počinju sa preslušavanjem“,   zaključivši „kako je ova godina plodna sa hafizima!“ Nakon nadahnutog vaza hfz. Ismet ef. Spahić je novom hafizu uručio hafisku diplomu.

Hafiz Hašim Zahirović je rođen 25.12.1976. godine u od oca Šehe i majke Fikrete . Hifz je počeo učiti       2010. godine, da bi 03.06.2013. godine, pred komisijom Rijaseta IZ BiH u čijem sastavu su bili: hfz. Ismet ef. Spahić, hfz. Mensur ef. Malkić, hfz. Dževad ef. Šošić, hfz. Hasan ef. Popara, te hfz. Dževad ef. Hrvačić, uspješno položio ispite iz hifza Kur'ani kerima i tako i zvanično postao hafiz.

Edin Spahić